Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: Majdnem minden uniós tagállam vezetőjének kinyílik a bicska a zsebében


Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozására érkezik Brüsszelben 2023. június 29-én
Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozására érkezik Brüsszelben 2023. június 29-én

Az Európai Bizottság által javasolt költségvetési módosításról tárgyalnak egyebek között két napon át az EU állam- és kormányfői Brüsszelben, onnan jelentkezett be a Kossuth rádió reggeli műsorába a miniszterelnök. Szerinte ez a költségvetési módosító javaslat a csőd szélére sodorná az uniót.

Orbán szerint ez egy zűrös pénzügyi csomag

Orbán Viktor elmondta: az Európai Bizottság szerinte lényegében azt jelentette be, hogy elfogyott a pénz a költségvetés hétéves időszakának felénél, és arra kérik a tagállamokat, hogy fizessenek be plusz-eurómilliárdokat. Ötvenmilliárd eurót adnának Ukrajnának, és „nem tudjuk, hogy az eddig elköltött hetvenmilliárd euró mire ment el” – fogalmazott a miniszterelnök, aki úgy látja, hogy ez egy zűrös pénzügyi csomag, és elég nagy bajnak tartja az Ukrajnának másfél év alatt adott hetvenmilliárdos uniós segítséget is, miközben Magyarországtól és Lengyelországtól visszatartják az uniós pénzeket.

Orbán úgy látja, hogy a pénzből az Európai Unió a migrációt is elő akarja segíteni és megemelni a brüsszeli tisztviselők fizetését, mindezt úgy, hogy azt követelik a magyar kormánytól, hogy törölje el a rezsicsökkentést.

A miniszterelnök szerint semmi esély nincs arra, hogy az Európai Bizottság így elfogadja ezt a törekvést, mert „úgy, ahogy van, az egész oly mértékben abszurd, hogy nyilván nemcsak egy magyarnak, de majdnem minden uniós tagállam vezetőjének kinyílik a bicska a zsebében”.

Ehhez kapcsolódóan: Német nagykövet: „Reménykedem abban, hogy az országban a hangulat nem az EU elhagyása irányába mutat”

„Az eredmény zéró, sőt negatív”

A miniszterelnök azt mondta, Ukrajnát illetően vannak az uniós csúcson, akik szerint folytatni kell a háborút, az uniónak támogatnia kell Ukrajnát fegyverrel, pénzzel. Mint mondta, ő maga a másik iskolát képviseli, amely szerint minden forrást a békére kell fordítani, mert az elmúlt másfél évben „az eredmény zéró, sőt negatív”, Oroszországot nem győzték le, az orosz politikai vezetés a helyén van, az orosz gazdaság köszöni szépen, jól van, miközben Európát magas infláció sújtja.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy szerinte hatalmas összegek mennek el ellenőrizetlenül az Európai Unió területéről. Az unió pénze Ukrajnában van, ez áll a költségvetési módosító javaslat mögött, ezért akarnak hiteleket felvenni. „Hol a magyarok pénze? Attól tartok, hogy Ukrajnában” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Interjú az EP elnökével: „Senki sem akarja büntetni a magyarokat”

Arról is beszélt, hogy a lengyel és magyar tiltakozás ellenére a belügyminiszterek tanácsán átment a migrációs kvótarendszer felállítása, ami szerinte azért került újra napirendre, mert „őrségváltás történt a Soros-birodalom élén”.

Orbán szerint vannak országok, amelyek összekeverik a vendégmunkásokat érintő szabályozást a migrációval, remélve, hogy képzett munkaerőhöz jutnak. „Mindig mondom nekik, hogy én láttam a hordákat átvonulni Magyarországon. Abból gondos kezek nem kerülnek ki a német ipar számára.”

Hozzátette: a migráció támogatói Brüsszelben „puccsszerű javaslattal” álltak elő, „migrációs háború zajlott a tanácskozóteremben. Szabadság harc volt, nem lázadás.”

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG