Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: Napról napra nő a világháború lehetősége


Orbán Viktor a Kossuth Rádióban 2022. július 1-jén
Orbán Viktor a Kossuth Rádióban 2022. július 1-jén

A miniszterelnök szerint a világ sohasem volt ilyen közel ahhoz, hogy egy lokális háborúból világháború legyen. Ennek a lehetősége napról napra nő. A Vatikán mellett Magyarország az egyetlen, amely békepárti – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban, ahol az inflációról és is beszélt.

Orbán magyar titkosszolgálati forrásokra hivatkozva beszélt arról, hogy az emberveszteségről pontos adatok nincsenek, de az orosz és az ukrán oldalon is száz-százezer lehet. Meglátása szerint előfordulhat, hogy Ukrajnával szövetséges katonák lépjék át az ukrán határt, mint mondta

„soha ilyen közel nem voltunk ahhoz, hogy egy lokális háború világháborúvá fajulhasson”.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a nemzetközi közvélemény élesen kettévált a konfliktus tekintetében, szerinte van a háborúpárti Nyugat valamint a türkök, az arabok, a kínaiak és az afrikaiak, akik béketárgyalásokat szorgalmaznak. Úgy véli, hogy Európában a Vatikán mellett Magyarország az egyetlen, amely békepárti.

Orbán szerint zajlik az európai hatalmi rendszer átalakítása. Szerinte nagy lehetőség nyílt meg azok előtt, akik szeretnék a francia-német tengely mentén szerveződött hagyományos európai erőviszonyokat megváltoztatni. Úgy véli, hogy az ukrán háború miatt az amerikaiak most közvetlenül is részt vesznek ezeknek az erőviszonyoknak az alakításában. Hozzátette, a 2024-es amerikai elnökválasztás eredménye szerinte akár a háború kimenetelét is befolyásolhatja.

Országvédelmi terv

„Magyarország veszített háborúkat és területeket, ezért tudjuk milyen az, ha nem vagy elég erős" – fogalmazott a miniszterelnök. Szerinte fel kell éleszteni a háborús helyzettel kapcsolatos állampolgári ismereteket, fontos, hogy mindenki tudja, hogyan tud segíteni, hogy vehet részt az ország megvédésében. „Volt már ilyen tudásunk, ezt újra kell éleszteni", mint mondta, erről szól az országvédelmi terv.

Arról is beszélt, hogy növelni kell a katonák számát, a hivatástudatukat, a képzésüket, a megbecsülésüket és modern fegyverekre van szükségük. „Fontos az is, hogy a honvédség ütőképes legyen, ne csak egy kokárda legyen a mellkasunkon.”

Szerinte fontos, hogy Magyarország egyszerre legyen katonailag erős és békepárti. Úgy látja, hogy a baloldal háborúpárti, a nemzeti oldalon állók békepártiak, és amíg a baloldali pártokat és a baloldali nyilvánosságot, a médiát is külföldről finanszírozzák, addig el is várják tőlük, hogy háborúpártiak legyenek.

Ehhez kapcsolódóan: Matolcsy György ismét keményen beolvasott a kormánynak

Egy számjegyű infláció

Orbán szerint december 31-re az infláció mértéke egy számjegyű lesz, tíz százalék alá megy. Mint mondtam azt, hogy ezt milyen ütemezésben éri el a magyar gazdaság, arról megoszlanak a vélemények, de az egy számjegyű infláció eléréséhez szükséges intézkedéseket szerinte a kormány meghozta. Orbán úgy véli hogy ezeknek az intézkedéseknek széles körű az elfogadottsága.

Meggyőződése, hogy ha a háborús szankciókat holnap reggel megszüntetnék, akkor az infláció már másnap megfeleződne és meredeken csökkenő pályára állna. Mint mondta, Magyarország nem tuja a szankciós politikát eltörölni, ehhez nem elég erős, hiszen akkora a súlya, amekkora a hadserege vagy a GDP-je, de meg tudja vétózni a számára káros uniós szankciókat.

Feloldhatatlan ellentétek Brüsszellel

Orbán szerint három nagy ügyben van kibékíthetetlennek látszó ellentét Brüsszel és Magyarország között.

  • Az egyik a migráció, ebben el is ítélték Magyarországot, lassan fizetnie is kell azért, mert nem engedi be a migránsokat.
  • A másik a háború kérdése, mi békepártiak vagyunk.
  • A harmadik a gender-ügy, ami szerinte nem más, mint a gyermekvédelem ügye.

Utóbbiról azt mondta, Brüsszelben szerinte azt követelik, hogy a gyermeknevelés ügyében szüntesse meg a magyar kormány a szülők elsőbbségét, ha viszont beengedik ezt a „genderpropagandát" az iskolákba, szerinte félő, hogy megnő a pedofil bűncselekmények száma. Úgy fogalmazott, a szülők joggal várják el a mindenkori kormányzattól, hogy megvédje a gyerekeiket.

Ezekben a kérdésben szerinte áthidalhatatlannak látszó szakadék van a kormány és Brüsszel között.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG