Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: Nem kerültünk közelebb a békéhez a NATO-csúcson


Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth rádióban 2023. június 30-án
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth rádióban 2023. június 30-án

Meg kellett akadályozni az ukrán csatlakozási igényeket a vilniusi NATO-csúcson, mert ha azt tették volna, amit Kijev kér, világháború lenne – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban. A kormányfő szerint már őszre egy számjegyű lehet az infláció. Az ellenzéket valutában fizetett zsoldosoknak nevezte.

A nyugatiak továbbra is a háború mellett állnak, ezért arra kell készülni, hogy elhúzódik – mondta a miniszterelnök. Bár Ukrajnát nem vették fel a NATO-ba, de a békéhez sem kerültek közelebb, sőt eszkaláció van, mert hatékonyabb fegyvereket kapnak. A magyaroknak észnél kell lenniük, mert az eszkaláció elérheti Kárpátalját és Magyarországot – fogalmazott Orbán.

Megérti az ukrán vezetés szempontját, mert a népük megmaradásáért küzdenek, „de ha azt csinálnánk, amit Ukrajna kér, akkor benne lennénk a világháborúban”. Meg kellett akadályozni az ukrán igényeket, és bár voltak támogatóik, sikerült elérni, hogy kedvező döntés szülessen Vilniusban, a többség nem akarta vállalni a világháború kockázatát – tette hozzá.

Orbán Viktor szerint ha az amerikaiak akarnák, holnap reggel már béke lenne. Hogy miért nem akarják, azt nem tudni, erre nem kaptak választ a NATO-csúcson sem.

A miniszterelnök szerint az infláció letörését nem a háború vége hozza el, a kormánynak kell letörnie. Van tervük, hogyan lesz egy számjegyű év végre, sőt elképzelhető, hogy már egy-másfél hónappal korábban egy számjegyűre csökken.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy jogi és politikai eszközökkel akadályoznák meg, hogy Brüsszel bevezesse a migránskvótát, és migránsgettók építésére kényszerítse Magyarországot. Mint mondta, „saját élményanyagunk van a migránsokból”, ezért nem veszik figyelembe a nyugati szirénhangokat, a tapasztalataikra hallgatnak, ami azt mondja: no migration.

Egy megoldás van szerinte, ha nem engedik őket belépni az EU területére, amíg el nem bírálják a kérelmüket. Ez a magyar modell, ezt kell követni – jelentette ki. Brüsszel szerinte le akarja rombolni az egyetlen sikeres határvédelmi rendszert, a magyar modellt, mert a Nyugat szerint a magyar modell nem helyes, be kell engedni a migránsokat, hogy szabadon mozoghassanak az unióban, amíg elbírálják a kérelmüket.

„A magyar emberek három perc alatt kipenderítenének egy ilyen kormányt” – fogalmazott. Amíg nemzeti kormány van Magyarországon, addig nem lesznek migránsgettók – jelentette ki.

Orbán Viktor szerint a magyar ellenzéki követeléseknek nem szabad engedni, mert kiderült, hogy zsoldosok ülnek velük szemben, akiket valutában fizetnek, és „aki a pénzt adja, az rendeli a nótát”, Brüsszel bármikor fel tudja őket használni arra, hogy Magyarországra kényszerítse a migránskvótákat.

Az ellenzékhez érkező anyagi támogatásokról azt mondta, hogy az szerinte szuverenitási kérdés, bár van, aki korrupciónak nevezi. Ha a magyar főpolgármestert meg lehet vásárolni pénzzel, akkor nem szuverén, pénzt adtak neki valamiért, amit elvárnak tőle.

Szerinte már a mostani jogszabályok szerint is bűncselekmény történt, de nem egyértelműek a szabályok, ezért „rendet kell tenni”. Vannak gyenge pontjai a szabályozásnak, ezeket befoltozzák, ne vásárolhassanak külföldiek politikai befolyást Magyarországon – mondta Orbán Viktor.

XS
SM
MD
LG