Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: mindenkinek van egy golyóálló mellénye, kérem, hogy vegye fel


Az Országgyűlés plenáris ülése.
Az Országgyűlés plenáris ülése.

Orbán Viktor szerint nem igaz az, hogy aki kínai vakcinával van beoltva, az nem utazhat. Magyarország kétoldalú megállapodásokat fog kötni a védettségi igazolványról, Montenegróval és Szerbiával már meg is tette.

A miniszterelnök a Kossuth rádióban jelentette be a lazítás újabb lépéseit. Ugyan nincs még meg a négymillió beoltott, Orbán Viktor szerint pénteken vagy szombaton biztosan meglesz, ezért szombaton életbe lépnek a korábban bejelentett könnyítések.

A beoltottak száma a péntek reggeli hivatalos adatok szerint 3 913 550, közülük 1 880 897-en a második oltást is megkapták.

Szombattól, azaz május elsejétől életbe léphetnek az újabb lazítások, védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyílnak bizonyos szolgáltatások.

  • a kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul (A horgászok külön mentességet kaptak, a kijárási tilalom ellenére éjfél után is horgászhatnak.)
  • a vendéglátóhelyek 11 óráig lehetnek nyitva
  • megnyílnak az éttermek belső terei
  • kinyithatnak a szabadidős létesítmények
  • védettségi igazolvánnyal látogathatók a szállodák, a kulturális és sportrendezvények, és ezeket rokon kíséretében a fiatalok is látogathatják.

"A vakcina golyóálló mellény"

A terasznyitás napján bulizó tömegekről készült felvételekkel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta, lehet jobban figyelmeztetni az egyéni felelősségre, "de itt felnőtt emberekről van szó."

"Nem vagyunk túl a járványon, az utolsó, döntő ütközet közelében vagyunk, a szabályokat be kell tartani"– tette hozzá, mert aki nincs beoltva, elkaphatja a vírust és megfertőzhet másokat.

Korábban úgy védekeztünk, hogy elzárkóztunk, ezzel a vírus terjedését lassítottuk. A vakcina viszont golyóálló mellény, aki be van oltva, az védett lesz.

"Mindenkinek van egy golyóálló mellénye, kérem, hogy vegye fel."

"Szamárság", hogy a kínaival nem lehet utazni

A Szabad Európa is beszámolt arról, hogy napokon belül megkezdődnek a tárgyalások az uniós intézmények között az utazások megkönnyítését segítő európai vakcinaigazolásról. Az Európai Parlamentben most elfogadott tárgyalási álláspont nem teszi lehetővé, hogy a kínai és az orosz oltásokkal rendelkezők automatikusan megkapják azokat az utazási könnyítéseket, mint a nyugati vakcinákkal beoltottak. Azt várja el a tagállamoktól, hogy egyéni megállapodásokat kössenek erre vonatkozóan.

Orbán Viktor ugyanakkor azt ígérte pénteki nyilatkozatában, hogy a kínai vakcinával oltottak is szabadon utazhatnak majd nyáron. Szerinte uniós igazolvány "vagy lesz vagy nem", de ha lesz is, az még hónapok kérdése. (Brüsszel tervei szerint ugyanakkor már májusban megszülethetnek azok a jogszabályok, amelyek révén június közepétől már működhet a digitális dokumentum.)

Orbán Viktor azt mondta, felhatalmazták Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert arra, hogy kössön egyezségeket országokkal a védettségi igazolvány kölcsönös elfogadásáról. Montenegróval és Szerbiával ezt már megtették, következik a többi szomszédos ország.

Roham 100 ezer adag vakcináért

"Aki Pfizert akar kapni, ma még kaphat, aztán hetek múlva jut ilyen oltóanyag" - mondta a miniszterelnök, amikor bejelentette, hogy a 16-18 éves korosztály beoltása kizárólag Pfizerrel az érettségi után kezdődik.

Kiszámolták, hogy ehhez mennyi vakcina kell, a maradék 100 ezerre április 30-án lehet regisztrálni és aznap be is adják. Aki azonban erre regisztrálna, annak nincs könnyű dolga, az online időpontfoglaló ugyanis órákig elérhetetlen volt, ezt péntek délben, az operatív törzs tájékoztatóján "terheléses támadással" magyarázták.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy május 10-re meglehet az 5 millió beoltott, Orbán Viktor viszont úgy látja, hogy a felnőtt lakosság felének beoltása után "lanyhul a lelkesedés", így nem tudja, mikor lesz a következő enyhítés , 4,5 vagy 5 millió beoltottnál. Orbán szerint annyi vakcina van Magyarországon, hogy az mindenki számára elegendő, aki be akarja magát oltatni. Most már csak az embereken múlik, hogy éljenek ezzel.

XS
SM
MD
LG