Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: belátható távolságban a vakcina


Utasok maszkban szállnak fel egy villamosra Budapesten 2020. október 31-én.
Utasok maszkban szállnak fel egy villamosra Budapesten 2020. október 31-én.

A hatezerhez közelít itthon a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma. Az elmúlt 24 órában meghalt 81, többségében idős, krónikus beteg, és 4673 újabb fertőzöttet regisztráltak.

A járvány miatt létrehozott kormányzati portál adatai szerint az elmúlt 24 órában 109 616-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 2438-ra emelkedett, 25 070-en már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 82 108. Az aktív fertőzöttek 25 százaléka, az elhunytak 29 százaléka, a gyógyultak 27 százaléka budapesti. 5803 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 417-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 34 287-en vannak, a mintavételek száma 1 209 151.

Orbán Viktor: a vakcina belátható távolságban van

Közben a miniszterelnök a közösségi oldalára szombat este feltöltött videóban számolt be arról, hogy tudományos szakemberekkel tanácskozott. A kormányfő egyebek között arról beszélt, hogy belátható távolságban van a vakcina. "Ezt visszaigazolta a mai megbeszélés is".

Mint mondta, "jó esélyünk van arra, hogy európai, kínai és orosz vakcina is időben jusson Magyarországra, és megfelelő ellenőrzés után elérhetővé tegyük azok számára, akik önkéntesen be akarják magukat oltatni". A miniszterelnök elmondta, hogy szombaton beszélt Sebastian Kurz osztrák kancellárral is, akit arra kért, ossza meg az osztrák tapasztalatokat.

Orbán Viktor azzal zárta videót, hogy vasárnap az iparkamara elnökével egyeztet gazdasági kérdésekről, hétfő reggel pedig az operatív törzs ülésezik, ott további egészségügyi döntések várhatók.

Központi kérdésnek tartja a járványkezelést Joe Biden

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem friss adatai szerint a világon 49 832 675 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 250 446, a gyógyultaké pedig 32 779 541. A járvány továbbra is az Egyesült Államokat sújtja a leginkább. A 29 millió lakosú Texas államban - az Egyesült Államok tagállamai közül elsőként - szombatra átlépte a bizonyítottan fertőzöttek száma az egymilliót, miután egy nap alatt ismét százezer új esetet regisztráltak.

Az amerikai elnökválasztási kampány fontos része volt a járványkezelés, amit a demokrata jelölt, az amerikai média által nyertesnek nevezett Joe Biden elégtelennek tartott. Biden győzelmi beszédében a járvány elleni küzdelmet nevezte meg első tennivalói között.

Az Egyesült Államok után halálos áldozatok és a fertőzöttek számát tekintve India, Brazília, Oroszország, Franciaország és Spanyolország következik.

XS
SM
MD
LG