Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Joe Biden: itt az ideje, hogy Amerika meggyógyuljon


Kamala Harris demokrata alelnökjelölt és az amerikai média által az elnökválasztás győztesének tekintett Joe Biden üdvözli a támogatókat Wilmingtonban.
Kamala Harris demokrata alelnökjelölt és az amerikai média által az elnökválasztás győztesének tekintett Joe Biden üdvözli a támogatókat Wilmingtonban.

A járvány elleni küzdelmet nevezte meg első tennivalói között az amerikai média által az elnökválasztás győztesének tekintett demokrata politikus.

Joe Biden magyar idő szerint hajnali két órakor mondta el győzelmi beszédét a Delaware államban lévő Wilmingtonban, ahol bejelentette, már hétfőn tudósokból és szakértőkből álló csoportot nevez ki, hogy segítsenek megbirkózni a járvánnyal

A tanácsadók "átveszik a Biden-Harris COVID tervet, és átalakítják azt egy cselekvési tervvé, amely 2021. január 20-án kezdődik", vagyis akkor, amikor leendő alelnökével, Kamala Harissel hivatalba lép.

Biden azt ígérte nem kímél semmilyen erőfeszítést, hogy megállítsa a járványt.

A járványról szólt a kampány

Az elnökválasztási kampány alatt a demokraták többször bírálták Donald Trump adminisztrációját, amiért nem tud hatékonyan fellépni a járvány ellen. „Nem lehet tovább az Egyesült Államok elnöke olyasvalaki, aki ennyi ember haláláért felelős” – fogalmazott Biden az utolsó, elnökjelölti vitában.

Trump álláspontja végig az volt, hogy a gazdaság növekedése érdekében el kell kerülni a lezárásokat. A járvány alatt az elnök többször maszk nélkül állt a nyilvánosság elé, néha gúnyolta azokat, akik maszkot viseltek, illetve többször bírálta a vezető járványügyi szakembereket, köztük Dr. Anthony Fauci vezető epidemiológust.

Az Egyesült Államokban november 6-án is rekordszámú, 132 ezer fertőzést regisztráltak, így 10 millióra nőtt az összes fertőzés száma, ami a világ országai között a legmagasabb. A halálos áldozatok száma mostanra átlépte a 236 ezret.

Minden amerikai elnöke

"Olyan elnök leszek, aki nem megosztja, hanem összefogja az embereket" - fogalmazott Biden, aki beszéde elején emlékeztetett arra, hogy 74,5 millió szavazatot kapott, és ez még nem is a végeredmény, soha ennyien nem szavaztak amerikai elnökjelöltre.

Az eredményeket mutató, folyamatosan frissülő térképünket itt találja.

"E nemzet tagjai hallatták hangjukat. Egyértelmű győzelemhez juttattak bennünket, meggyőző győzelemhez" - mondta Biden, aki megszólította azokat is, akik vetélytársára, Donald Trump jelenlegi elnökre voksoltak. "Itt az ideje, hogy félretegyük az éles retorikát, lehűtsük a kedélyeket és ismét egymásra nézzünk, beszéljünk egymással".

Joe Biden kijelentette, azért akart elnök lenni, hogy meggyógyítsa Amerika lelkét és gerincét, újraépítse a nemzet támaszát, a középosztályt, és helyreállítsa az Egyesült Államok megbecsülését a világban.

Joe Bident a megválasztott alelnök, Kamala Harris mutatta be, aki szerint a választók „új napot nyitottak Amerika számára”. Harris történelmet írt azzal, hogy ő lett az első nő, az első fekete és az első ázsiai-amerikai, aki az ország második legmagasabb állami posztját tölti be. Harris úgy fogalmazott "én lehetek az első női alelnök, de nem az utolsó".

Három államban még számolnak, de az eredmény már biztos

Biden megválasztása után azt ígérte, január 20-i beiktatása után életbe lépteti járványellenes akciótervét, amely többek között kötelező maszkviselést ír elő a leginkább érintett területeken, és lehetővé teszi a lezárásokat a vírus miatti óvintézkedésként.

A járványhelyzet a november 3-án lezárult szavazást is felforgatta, a történelemben eddig példátlan számú szavazó, több mint 100 millió ember voksolt levélben, vagy a korai szavazás során. A levélszavazatok miatt napokig elhúzódott a szavazatszámlálás, hiszen ezeket a voksokat kézzel kell, hogy megszámolják a választási biztosok.

Az új elnökre rekordszámú, 145 millióan szavazat érkezett, az elektori testületben már biztosan számíthat 279 szavazatra, miután a billegő államok közül Pennsylvaniában biztossá vált a győzelme. Georgiában, Észak-Carolinában és Arizonában még nincs végleges eredmény, háromból két államban szintén Biden az esélyes, de az itteni eredmények már nem befolyásolják, ki nyeri az elnökválasztást.

Az elektorok december 14-én szavaznak

Az amerikai elnökválasztások után az exit poll felmérések és a szavazatszámlálók által közölt adatok alapján a sajtó igyekszik mihamarabb bejelenteni a szavazás nyertesét. A választási rendszer sajátosságai miatt azonban a végső szót nem a leadott szavazatok száma alapján mondják ki, hanem a szövetségi államok előre meghatározott számú képviselői, az úgynevezett elektorok végső szavazása dönt a győztesről. Az elektorok többnyire követik az elnökválasztás saját államukban született eredményét, de volt már példa eltérésekre. Emiatt csak az ő ülésükön, december 14-én derül ki a nyertes személye, így az elnökválasztás hivatalos eredményét is csak akkor lehet kimondani.

A New York Times és a Reuters alapján.

XS
SM
MD
LG