Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor után az ellenzék is előállt a maga 11 járványvédelmi javaslatával


Varju László, a Demokratikus Koalíció vezérszónoka felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 5-én.
Varju László, a Demokratikus Koalíció vezérszónoka felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 5-én.

Legfontosabb javaslataik között szerepel az ingyenes tesztelés lehetősége minden magyar állampolgárnak, valamint az azonnali anyagi támogatás a gyermekes családoknak és a nyugdíjasoknak.

A parlamenti képviselettel rendelkező ellenzéki pártok - a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd - közös parlamenti határozatot nyújtanak be, hogy megkezdődjön a járvány és a válság elleni valós védekezés - írták közös közleményükben, miután délelőtt sajtótájékoztatót tartottak a parlament előtt.

Javaslataik az alábbi 11 pontban foglalhatók össze:

  1. Minden magyar állampolgár számára tegyék lehetővé az ingyenes tesztelést a bürokratikus útvesztők, teljesíthetetlen feltételek nélkül. A kormány teremtse meg a tömeges és ingyenes tesztelés feltételeit.
  2. A kormány adjon azonnali anyagi támogatást a gyermekes családoknak és a nyugdíjasoknak.
  3. Legalább kéthetente minden egészségügyi dolgozót, pedagógust, a szociális intézményekben dolgozókat teszteljék le, minden kórházi felvételre kerülő betegeket és a szociális intézmények lakóit is rendszeresen teszteljék.
  4. Azonnali és hatékony kontaktkutatást kell végezni, ez az utóbbi napokban összeomlott az ellenzék szerint.
  5. Az egészségügyi szakdolgozók kapjanak 100 százalékos bérkiegészítést.
  6. A járvány időszaka alatt minden koronavírus-fertőzöttnek vagy a fertőzés gyanújával orvoshoz fordulónak legyen ingyenes az egészségügyi ellátás, függetlenül a biztosítotti jogviszonyától.
  7. Vezessék be a válságkezelő alapjövedelmet. Gondoskodjanak arról, hogy a koronavírus-fertőzés tünetei miatt otthon maradó munkavállaló számára a munkajogi és a társadalombiztosítási szabályozás ne jelentsen anyagi hátrányt.
  8. Gondoskodjon a kormány a munkájukat elvesztett dolgozók számára azonnali közvetlen támogatás kifizetéséről.
  9. A munkanélküli ellátások igénybevételének időtartamát emelje vissza a kormány 90 napra, az ellátás pedig legyen "emberhez méltó szintű", az ellenzék nettó 100 ezer forintot javasol.
  10. Támogassa a kormány az otthoni munkavégzés feltételeinek megteremtését, az ehhez szükséges infrastruktúra beszerzését, elsősorban a kis- és közepes vállalkozásoknak. Indítsák újra a részmunkaidős foglalkoztatás támogatását, ágazattól függetlenül.
  11. A kormány vonja vissza az önkormányzatokat sújtó elvonásokat, és nyújtson plusz támogatást a helyhatóságoknak megnövekedett feladataik ellátásához.

Mint arról szerkesztőségünk is beszámolt, Orbán Viktor hétfő délelőtt jelentette be a minden korábbinál szigorúbb járványügyi intézkedéseket, amelyek az ellenzék szerint késve születettek meg, és hiányzik belőlük több fontos elem, például a tömeges és ingyenes tesztelés lehetősége minden magyar állampolgár számára.

XS
SM
MD
LG