Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elhibázottnak tartja a fővárosi tesztprogramot a népegészségügyi központ


Koronavírus-tesztelés Dániában.
Koronavírus-tesztelés Dániában.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerint az antigén gyorstesztek nem alkalmasak szűrésre. Ilyen teszteket használ ugyanakkor a mentőszolgálat is, a szervezet főigazgatója szerint 97 százalékos hatékonysággal.

Százezer antigén gyorsteszt beszerzését ígérte Karácsony Gergely főpolgármester a járványhelyzet miatti újabb kormányzati intézkedések, egyebek között a kijárási korlátozás elrendelése után egy nappal. Ahogyan arról a Szabad Európa budapesti szerkesztősége is beszámolt, Karácsony Gergely szerint elmaradt a kormányzati intézkedések közül az egyik legfontosabb, a tesztkapacitások növelése. A főváros ezért döntött az antigén gyorstesztek beszerzéséről és arról, hogy a mennyiség felét a kerületek kapják, elsősorban a pedagógusok és az önkormányzati szociális intézményekben dolgozók önkéntes, ingyenes tesztelésére.

NNK: óriási tévedés és szakmailag megalapozatlan

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye szerint tévedés Karácsony Gergely kijelentése, hogy az antigén gyorstesztek ugyanolyan megbízhatóak, mint a PCR-tesztek. Az NNK szerint az antigén tesztek nem használhatók tömeges szűrésre és nem váltják ki a PCR-vizsgálatokat, mert azok szervezetében, akik tünetmentesek vagy még csak enyhe tüneteket produkálnak, csak kis mennyiségben van jelen a vírus, így az ő esetükben a gyorsteszt nagy valószínűséggel fals negatív eredményt mutat majd.

Az antigén teszt a közlemény szerint csak a középsúlyos és a súlyos tüneteket mutató pácienseknél javasolt, mivel a megbetegedés mértéke összefügg azzal, hogy mennyi vírus van a légúti váladékban - áll a közleményben.

Karácsony Gergely: Szlovákiában pedig az egész lakosságot ezekkel szűrték

A jelek szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központot is belerángatták a Fővárosi Önkormányzat ellen minden csatornán zajló lejárató kampányba - írja közösségi oldalán a főpolgármester az NNK közleményére reagálva.

Mint írja,

  • a Fővárosi Önkormányzat már eddig is több mint 50 ezer úgynevezett PCR tesztet végzett az állam helyett.
  • Közismert, hogy az antigén-alapú tesztek kb. 96 százalékos megbízhatóságúak a PCR-tesztekhez képest. Viszont a töredékébe kerülnek és 15 perc alatt megmutatják az eredményt. Éppen ezért használja ezeket például a Magyar Mentőszolgálat is, Szlovákiában pedig az egész lakosságot ezekkel szűrték.
  • A Fővárosi Önkormányzat tovább bővíti a PCR-tesztkapacitását, a saját intézményeik kötelező és rendszeres szűrését továbbra is ezekkel végzik.

A mentők is használják

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója október 21-én arról beszélt az M1-en, hogy a mentők antigén gyorsteszteket használnak az új koronavírus kimutatására, és a teszt 97 százalékos hatékonysággal működik. A főigazgató akkor arról beszél, hogy ha a gyorsteszt pozitív eredményt hoz, akkor a PCR-tesztet már nem szükséges elvégezni, viszont negatív értéknél azzal is megerősítik az eredményt.

Szerinte a PCR-teszt sem 100 százalékos megbízhatóságú, de jelenleg ez és az antigén teszt a legjobb a világon.

Hasonló eljárást erősített meg szerkesztőségünknek Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere, amikor arról beszélt, hogy ők már a főpolgármester bejelentése előtt döntöttek arról, letesztelnek minden olyan kerületi bölcsődei, óvodai és szociális intézményeben dolgozót, aki azt kéri.

Mint mondta, antigén és PCR-teszteket is beszerzett a kerület, hogy azoknál, akiknél a gyorsteszt pozitív, PCR-teszttel meg lehessen erősíteni a fertőzés tényét.

XS
SM
MD
LG