Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: Van és lesz gázunk, biztosított a kőolajellátásunk


Orbán Viktor Brüsszelben 2018. október 17-én
Orbán Viktor Brüsszelben 2018. október 17-én

A miniszterelnök arról posztolt a közösségi oldalán, hogy az ukrajnai háború és az Oroszország elleni szankciók együtt oda vezettek, hogy az egész világon ma Európa számára a legdrágább az energia. Orbán Viktor ezzel magyarázza azt is, hogy napok óta gyengül az euró a dollárhoz képest. A rekordgyenge forintról viszont nem ejtett szót.

A kormányfő arról írt, hogy a háborúban lassan nem az a kérdés, mennyi az energiaár, hanem az, hogy lesz-e gáz, lesz-e kőolaj, lesz-e energia. Közölte, hogy Magyarország energiaellátottsága biztosított.

„Van és lesz gázunk, biztosított a kőolajellátásunk. Stabil a gazdasági növekedésünk.”

A kormányfő azt állítja, hogy egész évben nőni fog a gazdaság, megvédik a családokat és a rezsicsökkentést, tartják a költségvetést, de a forint gyengüléséről és annak okairól egyetlen sort sem írt.

Utóbbiról a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy az infláció tekintetében Magyarország valamivel jobban áll, mint a térség országai, az árfolyam szempontjából pedig valamivel rosszabbul. Úgy fogalmazott, hogy mindegyik régiós deviza rosszabbul teljesít, de a forint teljesít a leggyengébben. Ennek szerinte az az egyik oka, hogy az ország energiakitettsége nagyobb, mint Lengyelországé és Csehországé, a másik okként pedig előkerült a nyolcéves szocialista kormányzás és a magasabb államadósság.

Gulyás a Portfolio összefoglalója szerint azt is közölte, hogy a kormány nem akarja gyengíteni a forintot, szerinte a költségvetési hiány is tartható, és ha mindenki felelősen cselekszik, az megállítja a forint árfolyamának gyengülését.

A Magyar Nemzeti Bank csütörtöki bejelentésére, hogy már a július 12-i Monetáris Tanács-ülésen megemelhetik az alapkamatot, a forint 404 forintos szintig erősödött az euróval szemben. Később valamelyest tovább erősödött, az eurót csütörtök este 402,85 forinton jegyezték, péntek reggel hét órakor pedig 403,06 forint volt az árfolyam.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG