Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktorral közös vitáról beszélt Márki-Zay Péter


Márki-Zay Péter szerint a két kérdésnek a referendumon messze túlmutató jelentősége van.
Márki-Zay Péter szerint a két kérdésnek a referendumon messze túlmutató jelentősége van.

Közel százezer aláírásnál jár az ellenzék népszavazási kezdeményezése, amelynek célja, hogy a tavaszi országgyűlési választás napján a kínai Fudan Egyetemről és az álláskeresési támogatásról is véleményt mondhassanak a választók, ne csak a kormány gyermekvédelmi népszavazási kérdéseiről.

A referendumot eredetileg Karácsony Gergely kezdeményezte, a közös ellenzéki aláírásgyűjtés végül december közepén indult el. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az eredeti öt kérdésből végül csak az alábbi kettőt hitelesítette:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Annak a három kérdésnek, hogy Magyarország csatlakozzon-e az Európai Ügyészséghez, hogy ne lehessen koncesszióban autópályákat üzemeltetni, illetve hogy az idősek kapjanak ingyen Covid-tesztet, nem adott zöld utat az NVB.

Ahhoz, hogy az április elején, a parlamenti választás napján a végül átengedett két kérdésről is lehessen szavazni, összesen kétszázezer támogató aláírást kell összegyűjteniük az ellenzéki pártoknak január közepéig. Szerdán az aláírásgyűjtés állásáról tartott közös sajtótájékoztatót a budapesti Nyugati téren az egyesült ellenzék. Karácsony Gergely azt mondta, nagyjából százezernél járnak az aláírásokkal. Egy nappal korábban az LMP-s Schmuck Erzsébet az ATV-n arról beszélt, hogy a hétfői összesítés szerint 75 ezer aláírásnál tartanak.

„Népszavazás a kormányváltáshoz”

Márki-Zay Péter arról beszélt, hogy bár nagyon sokféle az ellenzék, céljaiban mégis egységes. Szerinte az igazi kérdés az, hogy az ország elindulhat-e felfelé. Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje a szerdai tájékoztatón azt kérte az emberektől, hogy támogassák aláírásukkal népszavazási kezdeményezéseiket, mert

„a kínai kommunista migránsegyetemmel szemben a magyar vidéki diákoknak szeretnénk megfizethető szállást”.

A két kérdésnek a referendumon messze túlmutató jelentősége van, mert az előválasztás után ez a „népszavazás átvezet a kormányváltáshoz”. Ha megmarad az ellenzéki egység, fel tudják szabadítani az országot történetének legkorruptabb kormánya alól – fogalmazott Márki-Zay Péter.

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje ezen a tájékoztatón, az M1 újságírójának kérdésére felelte azt, hogy nagyon szívesen válaszol minden kérdésükre „egy M1-en megrendezett, Orbán Viktorral folytatott közös vitán”.

Karácsony Gergely: Visszaadni a hatalmat a népnek

Karácsony Gergely úgy látja, az előválasztás és a népszavazási kezdeményezés is arról szól, amiről a kormányváltás, hogy Magyarországot egy olyan kabinet vezesse, amely nem uralkodik a népen, hanem szolgálja. Szerinte az ellenzéknek az a kötelessége, hogy visszaadja a hatalmat a népnek.

A főpolgármester arról is beszámolt, hogy minden ellenzéki párt aktívan kiveszi a részét az aláírásgyűjtésből, és ha végül mégsem lesz ott a szavazólapon az ellenzék kérdése, az szerinte azért történhet meg, mert a Fidesz ellehetetlenítette őket.

Dobrev Klára: Egy perc megállás egy szabadabb Magyarországért

A folyamat, amely az ellenzéki előválasztással elkezdődött, az aláírásgyűjtéssel folytatódik – mondta Dobrev Klára. Szerinte ez az aláírás éppen annyit tesz hozzá a kormányváltáshoz, mint jövő áprilisban minden egyes szavazat. „Az aláírás egy perc megállás egy sokkal szabadabb Magyarországért.”

Donáth Anna, a Momentum ügyvivő elnöke szerint a népszavazás és a kormányváltás arról szól, hogy emberségesebb, igazságosabb ország legyen Magyarország. Megélhetési és lakhatási válság van az országban, az ellenzéki referendumban szereplő két kérdés éppen ezekkel a problémákkal foglalkozik.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke szerint a Nemzeti Együttműködés Rendszere nem vezet sehova. A népszavazás megálljt parancsol a populistáknak, a szélsőjobboldaliaknak ugyanúgy, mint majd az áprilisi kormányváltás.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke egyebek között arról beszélt, hogy a szociális biztonság megteremtése, a létbiztonság javítása érdekében kezdeményezték a népszavazást. Szerinte az, aki igent mond a népszavazásra és a kormányváltásra, igent mond a lakhatás biztonságára, a lét biztonságára.

Z. Kárpát Dániel: Az álnemzeti Fidesz elárulja a magyar fiatalok érdekeit

A Jobbik alelnöke szerint az ellenzék a keleti diktatúrák helyett a nyugati jólét irányába mozdítaná el az országot. Jelezte, a hárommilliós tandíjat kérő keleti egyetem helyett a magyar fiatalok lakhatását választják, mert ez a magyar nemzeti érdek.

Szerinte az álnemzeti Fidesz elárulja a magyar fiatalok érdekeit, míg a reményei szerint tavasszal felálló nemzeti egységkormány bérlakásprogrammal, lakhatási támogatásokkal, kollégiumi férőhelyek bővítésével a szülőföldön való boldogulás lehetőségét biztosítaná minden magyarnak.

XS
SM
MD
LG