Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor Izraelről: Reméljük, hogy minden magyart ki tudunk hozni


Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth rádiónak 2023. június 30-án
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth rádiónak 2023. június 30-án

A magyar kormánynak egyelőre nincs tudomása arról, hogy magyar áldozatai lennének a Hamász Izrael elleni támadásának – mondta a miniszterelnök a Kossuth rádióban. Orbán Viktor szerint ez nem arab–izraeli államközi háború, hanem a terrorizmus elleni háború.

Orbán Viktor egyebek között arról beszélt, hogy Magyarországon van Európa egyik legnagyobb létszámú zsidó közössége, „ők magyar állampolgárok, és őket a magyar államnak meg kell védeni”, megengedhetetlen, hogy a származásuk vagy a vallásuk miatt veszélyben érezzék magukat. „Ezt meg kell akadályozni, ez egy biztonságos ország” – mondta.

A miniszterelnök szerint egész Európában szimpátiatüntetéseket tartanak a terroristák mellett. Magyarországon is próbálkoztak ezzel, de nem engedélyezik.

Arról is beszélt, hogy szerinte ez a terrorizmus elleni háború, nem arab–izraeli háború. Utóbbi az egész térséget destabilizálná, hatásait Magyarország is érezné, ezért fontos, hogy lokalizálják a konfliktust.

Izrael válaszcsapásaival kapcsolatban Orbán Viktor hangsúlyozta: „Ha valakit terrortámadás ér, annak joga van ahhoz, hogy lépéseket tegyen annak érdekében, hogy ez még egyszer ne fordulhasson elő.”

Orbán Viktor azt mondta, hogy a kormány tudomása szerint egyelőre nincs magyar az áldozatok között, és reméli, hogy mindenkit ki tudnak hozni Izraelből, aki magyar. „Ez nem egyszerű egyébként” – tette hozzá.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG