Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Békepárti legendaként beszélt Trumpról Orbán Viktor, szerinte Joe Biden és az EU háborúpárti


Orbán Viktor és Donald Trump a volt amerikai elnök rezidenciáján, a floridai Palm Beachen 2024. március 8-án
Orbán Viktor és Donald Trump a volt amerikai elnök rezidenciáján, a floridai Palm Beachen 2024. március 8-án

Orbán Viktor szerint az amerikai–magyar politikai kapcsolatok ma kifejezetten rosszak, ő pedig azért utazott Donald Trump republikánus elnökjelölt meghívására az Egyesült Államokba, hogy javítson ezen. Az M1-nek adott interjúban a kormányfő a magyar népmesék hőseihez hasonlította Trumpot, aki a végén majd győz, és véget vet az ukrajnai háborúnak is.

A miniszterelnök március 8-án találkozott Donald Trump korábbi amerikai elnökkel Floridában, míg a hivatalban lévő amerikai elnökkel, Joe Bidennel vagy más, hivatalban lévő washingtoni tisztviselővel nem tárgyalt. Orbán az állami médiának beszélt amerikai útjáról.

Szerinte Washingtonban most háborúpárti kormányzat van, a demokraták elkötelezettek a háború mellett. „Mi meg egy békepárti kormány vagyunk, tehát nem őrölünk egy malomban” – fogalmazott a miniszterelnök, aki Donald Trumpot a béke elnökének nevezte. Szerinte Trumpnak, aki már elnökké választása előtt is „egy legenda volt”, részletes tervei vannak arra, hogyan kell a háborúnak véget vetni, és ezek egybeesnek Magyarország érdekével. Ha Trumpot elnökké választják, nem ad több pénzt az ukrajnai háborúra, amely így véget is ér majd – tette hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy szerinte Joe Biden, az Európai Unió és a legnagyobb uniós tagállamok vezetése egy húron pendülnek, háborúpártiak, és a jelenlegi amerikai kormányzat szerint Magyarországnak be kellene szállnia a háborúba. A mostani amerikai kormányzat nyíltan pénzt ad a baloldali ellenzéknek, újságíróknak, médiának és civil szervezeteknek, hogy kormányváltást érjen el, mert a jelenlegi magyar kormánnyal „nem tudnak dűlőre jutni” – fogalmazott a miniszterelnök.

Ehhez kapcsolódóan: Németh Zsolt: Trump és Orbán Viktor között jó a kémia

Orbán Viktor úgy véli, ha ismét Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke, az jót tenne a gazdasági kapcsolatoknak. Azzal érvelt, hogy Magyarországon ma kilencmilliárd eurónyi amerikai befektetés van, szerinte reális cél ennek megduplázása, ha az Egyesült Államok kiemelt gazdasági, befektetési célpontnak tekintené Magyarországot. Orbán Viktor lát lehetőséget arra, hogy megválasztása után Donald Trump kereskedelmi megállapodást kössön a kínaiakkal, az pedig szerinte Magyarországnak jó lenne.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG