Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Joe Biden évértékelőjében az orosz elnök előtt meghajló Donald Trumpot ostorozta


Joe Biden évértékelő beszéde Washingtonban 2024. március 7-én
Joe Biden évértékelő beszéde Washingtonban 2024. március 7-én

Az amerikai elnök leginkább republikánus kihívóját támadta széles körben közvetített beszédében, illetve az ukrajnai támogatási csomag elfogadását sürgette, és arra figyelmeztetett, hogy világszerte veszélyben van a demokrácia.

Joe Biden évértékelőjében a nem név szerint, pusztán elődjeként emlegetett Donald Trump, továbbá Vlagyimir Putyin ellen szólalt fel, így akarva megnyerni a bizonytalan szavazókat az őszi elnökválasztás előtt.

Különösen nagy jelentőséggel bírhat az éles választási versenyben a kongresszus két házának együttes ülésén mondott beszéd, amelyben a 81 éves vezető – akinek szellemi és fizikai alkalmasságát is gyakran kétségbe vonják – egy órán keresztül tüzesen támadta riválisát, megkülönböztetve magát tőle számos bel- és külpolitikai kérdésben.

Biden elítélte elődje közelmúltbeli botrányos megjegyzéseit a NATO-val kapcsolatban, és Ronald Reagan egykori republikánus elnökkel hasonlította össze, igen kedvezőtlen eredménnyel.

Ehhez kapcsolódóan: Küszöbön a harmadik Trump–Orbán-találkozó

„Meghajolni egy orosz vezető előtt – ez felháborító, veszélyes és elfogadhatatlan” – húzta alá, felidézve, hogy a republikánusok körében jó emlékű Reagan ezzel szemben határozottan szembeszállt a Kremllel a hidegháború idején.

Trump februárban egy kampányrendezvényén azt hangoztatta, hogy ismételt hivatalba lépése esetén az Egyesült Államok nem védené meg a pénzügyi kötelezettségeiket nem teljesítő NATO-tagokat egy esetleges orosz támadástól, sőt bátorítaná Moszkvát, hogy tegyen velük, amit akar. Sokan attól tartanak, hogy az ingatlanmágnás hatalomra kerülve megpróbálhatja kiléptetni hazáját az észak-atlanti szövetségből.

Ehhez kapcsolódóan: Európa vezetői és a Fehér Ház is elítéli Trump kijelentéseit Oroszországról és a NATO-ról

Biden leszögezte, hogy a NATO „erősebb, mint valaha”, miután előző nap kétszáz évi semlegesség után Svédország belépett a tagjai közé, ahogy tavaly Finnország is.

Felszólította a washingtoni törvényhozást a hónapokkal ezelőtt elakadt ukrán támogatási csomag minél előbbi jóváhagyására, arra figyelmeztetve, hogy amennyiben Putyin győzelmet arat Ukrajnában, nem fog megállni a NATO-országok határánál.

Svéd belépés, Ukrán háború és Trump – a NATO idén megváltozhat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:27:30 0:00

A körülbelül hatvanmilliárd dollár értékű katonai, gazdasági és humanitárius célú csomagot Trump által támogatott republikánus képviselők egy csoportja blokkolja a képviselőházban.

Ennek következtében az ukrán hadsereg egyre súlyosabb fegyver- és lőszerhiánnyal szembesül, ezáltal az orosz inváziós erőknek sikerült átvenniük a kezdeményezést a harctéren, előző hónapban ellenőrzés alá vonták például a keleti Avgyijivkát. Ez volt az első számottevő hadi sikerük több mint egy éve.

„Ukrajna meg tudja állítani Putyint, ha kiállunk mellette, és ellátjuk az önvédelméhez szükséges fegyverekkel” – mondta.

„Üzenetem Putyin elnöknek egyszerű. Nem fogunk megfutamodni. Nem fogunk meghajolni. Nem fogok meghajolni” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Joe Biden és Donald Trump is közelebb került a hivatalos elnökjelöltséghez

Trump, aki többször is kifejezte csodálatát Putyin iránt, megkérdőjelezte az Ukrajnának szánt amerikai támogatásokat, bár nemrég támogatta az országnak nyújtott kölcsönök ötletét.

Biden emellett az előző elnökválasztás eredményének megfordítását célzó erőfeszítések miatt is bírálta kihívóját, mondván, hogy mindez súlyos veszélybe sodorta az amerikai demokráciát.

„Nem szeretheti valaki csakis akkor a hazáját, ha éppen nyer” – fogalmazott nemcsak Trumpra, hanem a választás elcsalásáról szóló vádakat hangoztató republikánus törvényhozókra is célozva.

Kathryn Stoner, a Stanford Egyetem politikatudomány-professzora úgy vélekedett, hogy beszédében Biden erősen próbálta megkülönböztetni a sajátját Trump politikájától, a Reaganre tett utalással pedig a mérsékeltebb republikánus választókra és a függetlenekre kívánt hatni, emlékeztetve őket arra, hogy pártjuk korábban szilárdan szembeszállt Oroszországgal.

Ehhez kapcsolódóan: A legfelsőbb bíróság Donald Trump javára döntött coloradói kizárása ügyében

Joe Biden tavalyi évértékelőjét több mint 27 millió ember követte az Egyesült Államokban, a szavazásra jogosultak mintegy 17 százaléka.

Ő a legidősebb elnök az amerikai történelemben. Sokakat erősen aggaszt a kora, egy felmérés szerint a megkérdezettek kétharmada tartja túl öregnek egy újabb négyéves ciklushoz.

Ennek eredményeképp Bidennek nemcsak a mondandóját, hanem a fizikai teljesítményét is szorosan figyelemmel követték, a beszéd alatt azonban élénk volt, nem bakizott.

„Úgy vélem, hogy nagyon határozottnak, eltökéltnek hangzott, és rendkívül világosan beszélt” – közölte Stoner.

Ehhez kapcsolódóan: Mindent egy lapra, Trump győzelmére tesz fel az Orbán-kormány?

Biden nem próbálta megkerülni a kérdést, ehelyett kijelentette, hogy „nem az a kérdés, hogy mennyire idősek vagyunk, hanem az, hogy milyen idősek az eszméink”, és arra figyelmeztetett, hogy Trump egy sötétebb korszakba próbálja visszarángatni az Egyesült Államokat.

„A gyűlölet, a harag, a bosszú, a megtorlás a legrégibb eszmék közé tartoznak. De Amerikát nem lehet olyan ősi gondolatokkal vezetni, amelyek csak visszavisznek minket” – hangsúlyozta.

XS
SM
MD
LG