Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Küszöbön a harmadik Trump–Orbán-találkozó


Donald Trump és Orbán Viktor Bedminsterben, New Jersey államban 2022. augusztus 2-án
Donald Trump és Orbán Viktor Bedminsterben, New Jersey államban 2022. augusztus 2-án

Az Egyesült Államokban kezd tárgyalásokat Orbán Viktor, aki a novemberben esedékes elnökválasztás kampányában a republikánusok immár egyetlen jelöltjével, Donald Trumppal is tárgyal, a hivatalban lévő amerikai elnökkel azonban nem találkozik.

Orbán Viktor ma Washingtonban Kevin Robertsszel, az amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage Alapítvány elnökével folytat panelbeszélgetést Az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatainak jövője címmel a magyar stratégiai gondolkodásról a kialakuló globális biztonsági, gazdasági és társadalmi konfliktusok korszakában.

A magyar kormányfő sem Joe Biden amerikai elnökkel, sem más, hivatalban lévő washingtoni tisztviselővel nem tárgyal. Március 8-án találkozik Donald Trump korábbi amerikai elnökkel Floridában – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Szijjártó Péter az ATV-ben arról beszélt, hogy Orbán Viktor és Donald Trump immár harmadik találkozójának legfontosabb témája az lesz, hogyan lehet újra békét teremteni Európában, és hogyan lehet visszatérni a magyar–amerikai kétoldalú kapcsolatokban „arra a magasságra”, ahol ezek a kétoldalú kapcsolatok – a magyar külügyminiszter megfogalmazása szerint – Trump első elnöki ciklusa alatt voltak.

„Mára világossá vált, hogy az európai béketeremtésnek és a magyar–amerikai kapcsolatok javításának is Donald Trump a neve” – tette hozzá Szijjártó Péter, noha Donald Trump 2020-ban, amerikai elnökként a világ vezetőinek davosi találkozóján – Thierry Breton belső piacért felelős francia európai biztos szerint – Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és más uniós vezetők előtt arról beszélt, hogy az Egyesült Államok soha nem fog segíteni, ha Európát megtámadják.

Orbán Viktor legutóbb tavaly nyáron találkozott személyesen Donald Trump volt elnökkel New Jersey állambeli, bedminsteri kúriáján. A megbeszélésen magyar részről jelen volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, amerikai részről pedig a Save America igazgatója és kommunikációs igazgatója.

Ehhez kapcsolódóan: Németh Zsolt: Trump és Orbán Viktor között jó a kémia

A Save America Trump kampányszervezete. A 2022-es tavaszi magyarországi választások előtt Trump ezen a szervezeten keresztül adta ki közleményét, amelyben támogatásáról biztosította Orbán Viktort, aki szerinte „csodálatos munkát végzett országa megvédésében”. A magyar kormány több tagja és Orbán Viktor is beszélt arról, hogy nem Joe Biden győzelmének, hanem Donald Trump újraválasztásának drukkol.

Orbán Viktor legutóbbi amerikai látogatása egyébként egybeesett az Amerikai Konzervatív Unió (ACU) éves konferenciájával (CPAC), Orbán fel is szólalt a dallasi rendezvényen. Idén áprilisban egyébként újra megrendezik Budapesten a CPAC Hungaryt. A Konzervatív Politikai Akció Konferencia a jobboldal egyik legnagyobb nemzetközi tanácskozása, amelyet április 25-én és 26-án rendez meg immár harmadik alkalommal az Alapjogokért Központ. A rendezvény főszónokának ismét Orbán Viktort kérték fel.

Az Orbán-kormány az elmúlt négy évben olyan kapcsolatrendszert épített ki az amerikai konzervatívok körében, amire az egész világ felfigyelt. Az alábbi cikkben bemutattunk néhányat azok közül a szervezetek közül, amelyeken keresztül igyekszik erősíteni kapcsolatait az Orbán-kormány a Trumphoz közeli republikánusokkal.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG