Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Harci drónokat gyártó izraeli–német–magyar közös cég alakul


Orbán Viktor, Benkő Tibor akkori honvédelmi miniszter (j4), Palkovics László még innovációs és technológiai miniszterként (j3) és Armin Papperger, a Rheinmetall elnöke a gyár épületének ünnepélyes átadóján a zalaegerszegi ZalaZONE Ipari Parkban 2022. március 26-án
Orbán Viktor, Benkő Tibor akkori honvédelmi miniszter (j4), Palkovics László még innovációs és technológiai miniszterként (j3) és Armin Papperger, a Rheinmetall elnöke a gyár épületének ünnepélyes átadóján a zalaegerszegi ZalaZONE Ipari Parkban 2022. március 26-án

A Rheinmetall gyárat magyar munkások és mérnökök működtetik, ezt akkor is tartsuk az eszünkben, amikor az agyonkritizált magyar oktatási rendszerre gondolunk. Ezek a mérnökök, munkások, akik a világ legmodernebb technológiájával dolgoznak, mind magyar iskolákban szerezték meg a tudásuk alapjait – mondta a miniszterelnök Zalaegerszegen, ahol átadta a Rheinmetall Magyarország Lynx páncélozottharcjármű-gyárát.

Zalaegerszeg olyan hely lett, ahonnan jól lehet látni a jövőt, legalábbis ami a járműipart, a haditechnikát és az elektronikát illeti, és ilyen hely kevés van ma Európában – fogalmazott Orbán Viktor.

A gyárban nemcsak gyártás lesz, hanem mérnökök és szakmunkások képzése, illetve kutatás-fejlesztés is.

A kormányfő egyebek között arról beszélt, hogy 2017-ben és 2020-ban hozták meg azokat a döntéseket, amelyek eredménye a most átadott zalaegerszegi és a Várpalotán már épülő, jövőre működni kezdő hadiipari üzem.

Mint mondta, a németek, a nagy nációk megengedhetik maguknak, hogy megfontoltabban, lassabban reagáljanak, a kisebbeknek viszont fürgének kell lenniük, előrelátónak.

A miniszterelnök ezzel Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatójának szavaira is reagált, ő ugyanis a miniszterelnök előtt arról beszélt, hogy Zalaegerszeg világrekordot állított fel: egyetlen Rheinmetall-üzem sem épült még meg ilyen rövid idő alatt. A gyár megépítését 2020 szeptemberében jelentették be.

Orbán bejelentette, hogy izraeli céggel vegyes vállalatot hoznak létre harci drónok gyártására.

"Ha én azt hallanám egy országról, hogy németekkel és izraeliekkel közösen gyárt és fejleszt haditechnikát, kétszer is meggondolnám, hogy ujjat húzzak-e vele" – fogalmazott Orbán.

Megerősítette, hogy Várpalotán jövőre működni kezd Európa egyik legmodernebb lőszergyára szintén a Rheinmetall-lal közösen, és felidézte, hogy egy éve adták át az Airbus gyulai gyárát, ahol a legmodernebb harci helikopterekhez gyártanak alkatrészeket.

Orbán Viktor a Kossuth rádióban néhány órával a zalaegerszegi gyáravató előtt egyebek között arról beszélt, hogy a magyar hadiipar az elmúlt húsz évben leépült. Újjá kell építeni a magyar hadsereget, és meg kell támasztani hadiiparral, ennek egyik eleme a zalaegerszegi Rheinmetall.

A miniszterelnök szerint az ukrán–orosz háború azt tanította meg, hogy nemcsak az a kérdés, mennyi fegyvered van, de az is, hogy mennyit tudsz a saját területeden gyártani.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG