Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán: Árspekuláns multik, üstökön ragadott infláció, a katona az első


Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth rádiónak 2023. június 30-án
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth rádiónak 2023. június 30-án

A hadiiparról, az inflációról, a gazdasági növekedésről, az atlétikai világbajnokságról beszélt a miniszterelnök a közmédiában. Orbán Viktor azt mondta, hogy a nemzetközi sportesemény alatt egy tucat politikai és üzleti találkozója lesz.

Amíg nincs béke Ukrajnában, maradnak a háborús gazdasági körülmények – kezdte a kormányfő az interjút.

Ha a háború véget érne, megváltozna az a közeg, amiben ma működik az európai gazdaság.

Meg kell védeni a munkahelyeket, szerinte a magyar gazdaság a magyar embereknek ad elsősorban munkát, a kormány képes tartani, hogy aki dolgozni akar, az tud is.

Ehhez kapcsolódóan: Gördülékenyebbé teheti a kormány a vendégmunkások számára az ügyintézést

„Üstökön ragadtuk az inflációt”

Az árspekuláns multikat erővel kellett rákényszeríteni arra, hogy abbahagyják az indokolatlan áremelést – fogalmazott Orbán Viktor. Szerinte nagyot vágott a kormány az infláción, és el tudja érni, hogy év végére egy számjegyű legyen.

A gazdasági növekedést Orbán szerint össze kell kötni a béremelésekkel. Ha nincs növekedés, nem lehet béreket emelni. Fontos, hogy a magyar gazdaság mielőbb vissza tudjon térni a háborús gazdaságból a növekedés pályára.

„Az a szám, amit látunk, az nem jó”

A gazdasági növekedés a második negyedévben „elég csúnyán” csökkent, de a miniszterelnök szerint ez már mögöttünk van, a harmadik negyedév, amiben most vagyunk, már jobb, a harmadik és a negyedik negyedév adatai a növekedési pályára visszatérésről szólhatnak majd.

Az év második felében bekövetkező béremelések ellensúlyozhatják mindazt a rosszat, ami az első fél évben történt.

A 2024-es költségvetési év hatszázalékos inflációval számol, ami még mindig magas, de a minimum, amit a kormánynak el kell érnie – mondta a miniszterelnök. Szerinte ha folytatják az infláció elleni küzdelmet, ha az árspekulánsokat kordában tudják tartani, akkor a hat lehet öt százalék is.

Ehhez kapcsolódóan: Soha nem látott mélyponton a magyar gazdasági növekedés

Atlétikai vb

Egy nappal a világverseny budapesti kezdete előtt a miniszterelnök arról beszélt, hogy itt nagyobb dologról van szó, mint a gazdasági szempontok. A kormány célja már 2010-ben is az volt, hogy adja meg a fővárosnak mindazt, ami ahhoz kell, hogy bármilyen világeseményt vendégül tudjon látni.

A Hungexpo felújítását említette példaként, amely szerinte Európa egyik legmodernebb vásárvárosa lett, a Várbazárt, a Vigadót mondta, és sorolta a nemzetközi sporteseményeket. Ebbe a sorba illeszkedik az atlétikai vb is.

A nemzetközi sportesemények mindig diplomáciai találkozók sorát jelenti, jön a katari emír, itt lesz a török és a szerb elnök, és nagyon sok üzletember is érkezik, több mint egy tucat politikai és üzleti találkozója lesz a következő napokban – mondta Orbán Viktor

Ehhez kapcsolódóan: Budapesti olimpiára készül a kormány?

„Harcosaink legyenek, ne egyenruhás munkavállalóink”

A magyar hadiipar az elmúlt húsz évben leépült. Újjá kell építeni a magyar hadsereget, „nagyon fontos, hogy harcosaink legyenek, ne egyenruhás munkavállalóink” – fogalmazott a kormányfő.

A legfontosabb a katona, de meg kell támasztani hadiiparral. Saját hadiipar kell, ennek egyik eleme a zalaegerszegi Rheinmetall, amelyet ma ad át Orbán Viktor.

Szerinte az ukrán–orosz háború azt tanította meg, hogy nem csak az a kérdés, mennyi fegyvered van, az is, hogy mennyit tudsz a saját területeden gyártani.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG