Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Őrizetbe vételek az iráni börtönben elkövetett visszaélések leleplezése nyomán


Rabok alszanak a földön a teheráni Evin börtönben
Rabok alszanak a földön a teheráni Evin börtönben

Hat embernek bíróság elé kell állnia Iránban azon kiszivárgott videofelvételek nyomán, amelyek súlyos visszaéléseket mutattak be a hírhedt teheráni Evin börtönben.

Egy hackercsoport jóvoltából nemrégiben videók szivárogtak ki a számos politikai fogoly börtönének számító létesítményben alkalmazott verésekről és más durva bánásmódról. A felvételeken látható, amint az őrök rabokat vernek meg, míg egy másikat végighúznak a földön.

A Mizan hivatalos iráni hírügynökség arról számolt be hétfőn, hogy hat embert hallgattak ki az ügyben, akik közül kettőt letartóztattak, a többieket feltételesen szabadlábra helyezték. Később az ISNA állami hírügynökség azt közölte, hogy hat őrnek hamarosan bíróság elé kell állnia, négyüknek katonai, kettejüknek úgynevezett forradalmi törvényszék elé.

Mint írták, „a videókon látható jogsértések némelyikét már korábban kivizsgálták, a felelősöket megbüntették vagy elbocsátották”.

A magát Edalat-e Alinak (Ali igazsága) nevező hackercsoport tájékoztatása szerint a közzétett videókat a börtön biztonsági kamerái rögzítették.

Erőszak a börtönben: leleplező felvételek kerültek elő Iránban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:40 0:00

Rendszerszintű probléma

Az Amnesty International tizenhat kiszivárgott videót vizsgált meg, amelyek közleményük szerint „sokkoló bizonyítékát jelentik a veréseknek, a szexuális zaklatásnak, a szándékos elhanyagolásnak, illetve az orvosi ellátásra szorulókkal szembeni rossz bánásmódnak”. Kiemelték továbbá, hogy a felvételek megerősítik a krónikus túlzsúfoltsággal, a magánzárka alkalmazásával és a kegyetlen, embertelen börtönkörülményekkel kapcsolatos aggodalmakat.

A nemzetközi jogvédő szervezet regionális igazgatója kijelentette, hogy a kiszivárgott jogsértések „csak a jéghegy csúcsát jelentik”, az iszlám köztársaságban ugyanis rendszerszintű problémát jelent a foglyok kínzása.

Teherán következetesen visszautasítja az emberi jogi helyzettel kapcsolatos bírálatokat. Ritka kivételt jelent, hogy az iráni börtönök szervezetének vezetője, Mohammad Mehdi Hazsmohammadi most bocsánatot kért az „elfogadhatatlan viselkedésért”, és ígéretet tett a tettesek felelősségre vonására, valamint arra, hogy a jövőben megpróbálják megelőzni a történtek megismétlődését.

Később bejelentette, hogy a felvételeken látható őröket felfüggesztették, egyes eseteket pedig katonai bíróság elé utaltak.

Az 1979-es iráni forradalom óta eltelt években számos értelmiségit, tudóst, ügyvédet, jogvédőt és kettős állampolgárt tartottak fogva az Evin börtönben.

Készült a Mizan tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG