Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Őrizetbe vett tüntetők ezreit részesítették kegyelemben Iránban


Iráni egyetemi hallgatók tüntetnek 2022. november 8-án
Iráni egyetemi hallgatók tüntetnek 2022. november 8-án

Mintegy 22 ezer, korábban őrizetbe vett demonstrálót engednek szabadon az iszlám köztársaságban a legfőbb vallási és politikai vezető döntése értelmében.

Független forrásból egyelőre nem tudta megerősíteni az AP hírügynökség, hogy a hatóságok már eleget tettek-e Ali Hámenei ajatollah utasításának.

Golamhoszein Mohszeni Edzsei iráni főügyész nyilatkozata fellebbenti a fátylat a szeptember óta tartó tiltakozások résztvevői elleni hatósági fellépés kiterjedtségéről. Ez szakértők szerint egyben azt is jelenti, hogy az ország vezetése már eléggé stabilnak látja a helyzetet ahhoz, hogy beismerje a demonstrációk volumenét.

Ugyanakkor még most is nagyon erős az elégedetlenség a lakosság körében, részben a súlyos gazdasági problémák, a nemzeti valuta összeomlása miatt.

Ehhez kapcsolódóan: „Megérdemlik a halált” – Letartóztatták és kínozták a sebesült tüntetőket ellátó iráni orvosokat

Az IRNA állami hírügynökség már korábban arról számolt be, hogy az ajatollah kegyelemben részesíthet sokakat a muszlim böjti hónap, a ramadán jövő heti kezdete előtt.

A főügyész tudatta, hogy összesen 82.656 rabot bocsátanak szabadon, köztük körülbelül 22 ezret azok közül, akiket a tüntetések során vettek őrizetbe. Kiemelte: a kegyelemben részesített személyek nem loptak, illetve nem követtek el erőszakos bűncselekményt. Utóbbi megjegyzés arra utalhat, hogy a letartóztatott demonstrálók magas száma még magasabb lehet.

Az iráni hatóságok előzőleg közölték, hogy emberek tízezreit vették őrizetbe, az újabb bejelentés pedig jól mutatja, hogy a valós szám jelentősen meghaladja az aktivisták becsléseit is.

Az iszlám köztársaságban onnan indult az őszi tiltakozáshullám, hogy a kurd régióból származó, 22 éves Mahsza Aminit lazán megkötött hidzsábja miatt feltartóztatta a rettegett erkölcsrendészet szeptember 13-án. Szemtanúk szerint megverték, kómába esett, majd három nappal később meghalt.

A történtek hírére tüntetések kezdődtek országszerte, az ügy azonban túlmutatott önmagán, sokan általánosságban tiltakoztak a másként gondolkodók elleni egyre keményebb hatósági fellépés, a nőkkel szemben fokozódó állami erőszak ellen. A megmozdulásokon számos nő levette a fejkendőjét, levágta a haját.

Ehhez kapcsolódóan: A Nobel-díjas Ebádi szerint visszafordíthatatlan Irán „forradalmi folyamata”

A hatóságok végül vérbe fojtották a demonstrációkat, ugyanakkor felszámolták az erkölcsrendészetet. A megmozdulások becslések szerint legalább 530 halálos áldozatot követeltek.

Jövő héten lesz a perzsa újév (noruz) is, és egyes csoportok kormányellenes tüntetéseket szerveznek, miközben az utóbbi hetekben már nyugodtabb volt a helyzet.

Sem kenyér, sem oktatás nincs Irán délkeleti részén
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:37 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG