Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Őrizetbe vették a Szabad Európa minszki tudósítóit


Alesz Dascsinszki 2015-ben
Alesz Dascsinszki 2015-ben

A Szabad Európa újabb tudósítóit vették őrizetbe Belaruszban. Ugyanaznap számos olyan újságírónál tartott házkutatást Lukasenka rendőrsége, akik tudósítottak a rezsim elleni tüntetésekről.

Elítélte a Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) a belarusz rendőrség újabb razziáit, amelynek során őrizetbe vették a rádió három helyi tudósítóját. Az egyik riporter, Alesz Dascsinszki családtagjai a Szabad Európának azt mondták, a riportert július 16-án, minszki lakásán vették őrizetbe, és elkobozták munkaeszközeit (számítógépét, telefonját, adathordozókat), valamint bankkártyáját.

Rendőri erőszakról tudósítottak

Dascsinszki egyike volt azoknak az újságíróknak, akiknek októberben elvették a sajtóengedélyét, miután tudósítottak a választási csalás miatt induló tüntetésekről és a rendőrök által alkalmazott erőszakról. A független sajtó mellett a rezsim üldözi az emberjogi csoportokat, és mindenkit, aki az ellenzéket, például a választás valódi győztesének tartott, szintén emigrációba kényszerített Szvjatlana Cihanouszkaját támogatja.

Az elmúlt időszakban az országot csaknem harminc éve uraló Lukasenka-rezsim fokozta a szabad sajtó felszámolását. Július 16-án a rendőrség és más fegyveres erők országszerte számos független újságíró otthonában és több szerkesztőségnél tartottak házkutatást. Köztük volt a Szabad Európa minszki irodája is.

Fokozódó nyomás

A razziák után több embert őrizetbe vettek, köztük két másik szabad európás újságírót, Aleh Hruzdzilovicsot és Ina Sztudzinszkaját – tőlük szintén az októberi tüntetések idején vették el a sajtóigazolványt.

„Alesz Dascsinszki és kollégái, Aleh Hruzdzilovics és Ina Sztudzinszkaja, valamint sok más független belarusz újságíró őrizetbe vétele ismét tanúbizonyságot ad arról, mennyire kétségbeesett Alekszandr Lukasenka – fogalmazott a RFE/RL elnöke, Jamie Fly július 18-án kiadott közleményében. – Az emberekért dolgozó újságírók elleni folyamatos támadásokkal nem tudják titokban tartani, mi történik Belaruszban. Aleszt és kollégáit azonnal szabadon kell engedni.”

Az egyre fokozódó elnyomás miatt az EU széles körű gazdasági szankciókat vezetett be a Lukasenka-rezsimmel szemben. A szankciókat tovább szigorították, miután májusban a belarusz légierő a nemzetközi jogot megszegve leszállásra kényszerített egy, az országon áthaladó európai repülőgépet, hogy letartóztathassák a rajta utazó ellenzéki bloggert.

XS
SM
MD
LG