Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Őrizetbe vették a tüntetéseket támogató volt nagykövetet Belaruszban


Ihar Lesenja és Andrej Kiska szlovák elnök Pozsonyban 2016. szeptember 6-án
Ihar Lesenja és Andrej Kiska szlovák elnök Pozsonyban 2016. szeptember 6-án

Őrizetbe vették Belarusz volt szlovákiai nagykövetét, aki azt követően mondott le tavaly, hogy nyíltan támogatásáról biztosította az Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását követelő tüntetőket.

Egy civil csoport arról számolt be csütörtökön, hogy mások mellett Ihar Lesenját is a hírhedt Akresztszin börtönben tartják fogva Minszkben.

Az egykori diplomatát előző nap vitték el a rendőrök az ottonából, amelyet átkutattak. Azt nem tudni, hogy miért végeztek nála házkutatást, ahogyan azt sem, hogy milyen vádakkal vették őt őrizetbe.

Lukasenka tavaly szeptemberben megfosztotta a volt nagykövetet diplomatastátuszától, és „kötelezettségszegésre” hivatkozva el is bocsátották a külügyminisztériumtól. Erre azután került sor, hogy a férfi augusztusban nyíltan támogatásáról biztosította a sokak szerint elcsalt elnökválasztást követően kirobbant demonstrációk résztvevőit.

Lesenja akkor azt közölte, hogy megrázta őt a biztonsági erők fellépése a békés tiltakozók ellen, az a szovjet idők titkosszolgálatának módszereit idézte.

Fokozódó feszültség

Belaruszban a tavaly augusztusi elnökválasztás után hónapokon át tömegdemonstrációkon követelték az emberek a kelet-európai országot 1994 óta vaskézzel irányító Lukasenka távozását. A rendőrség keményen fellépett a tüntetők ellen, csaknem harmincezer embert őrizetbe vettek, többen meghaltak, sokan még most is börtönben vannak. Az országban azóta is belpolitikai káosz uralkodik.

A nyugati világ nagy része nem hajlandó legitim elnökként elismerni a 66 éves Lukasenkát, és számos szankciót is elrendeltek Belarusz ellen.

XS
SM
MD
LG