Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orlai: a felelős színház feladata a gyűlöletkeltés elleni kiállás


Flashmobbal tiltakoztak aktivisták a homofób pedofiltörvény hatálybalépése ellen a Parlament előtt Budapesten, 2021. július 8-án
Flashmobbal tiltakoztak aktivisták a homofób pedofiltörvény hatálybalépése ellen a Parlament előtt Budapesten, 2021. július 8-án

Egy néző kifütyülte az Orlai Produkciós Iroda előadásán, hogy a színpadon két férfi megcsókolta egymást, az esetről beszámoló színész oldala azóta eltűnt a Facebookról. A társulat működését sem ez, sem a homoszexualitás megjelenítését korlátozó törvény nem befolyásolja. Orlai Tibor szerint a felelős színház feladata, hogy társadalmi kérdéseket tematizáljon, és kiálljon a gyűlöletkeltés ellen.

Ahogy arról csütörtökön a Szabad Európa is beszámolt a Fidelio nyomán, a Válaszfalak című színdarab egyik jelenetében két férfi megcsókolja egymást. A darab augusztus 11-i előadásán ez nagyon nem tetszett az egyik nézőnek, és kifütyülte a jelenetet. Az eset a veresegyházi Mézesvölgyi Szabadtéri Színpadon történt. A fütyülés után az előadás fennakadás nélkül folyt tovább.

Az esettel kapcsolatban elküldtük kérdéseinket a színháznak. Az Orlai Produkciós Irodától azt szerettük volna megtudni, hogyan értékelik az előadásukon történteket.

Kiállni a kirekesztés és a gyűlöletkeltés ellen

Orlai Tibor megkeresésünkre elmondta, büszkék az előadásukra, és a színdarabokon ahogy eddig sem, úgy a jövőben sem fognak változtatni. „A Válaszfalakat, Bess Wohl amerikai drámaíró darabját, a 2020 márciusában mutatták be a Broadwayn, és a New York-i színházi világ legjelentősebb elismerésére, Tony-díjra jelölték a drámát és a főszereplő színésznőt is. A díjátadó ősszel lesz, büszkék vagyunk arra, hogy egy nemzetközi sikerdarab ilyen rövid idő alatt a magyar közönség elé kerülhetett.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az új törvény, amely többek között korlátozza a homoszexualitás megjelenítését, befolyásolni fogja-e a társulat működését vagy a repertoár összeállítását.

Erre a színház alapító-igazgatója azt válaszolta, hogy „az Orlai Produkciós Iroda indulása óta vállaltan hangsúlyt fektet arra, hogy előadásaiban társadalmi kérdéseket tematizáljon, kiálljon mindenféle stigmatizálás, kirekesztés és gyűlöletkeltés ellen. Ez egy felelős színház feladata, ezért ez a jövőben is így lesz. Szórakoztató és művészszínházi repertoárunk összeállításában kizárólag a minőség vezet bennünket.”

Orlai Tibor azt is elmondta, hogy előadásaik nem gyerek- vagy ifjúsági közönségnek, hanem tudatos, tájékozódó felnőtteknek készülnek. „Az általunk játszott produkciókban nincs propaganda. A darabokat nem másítjuk meg, azokat a szerzői szándéknak megfelelően visszük színpadra.”

Eltűnt a színész oldala a Facebookról

A jelenet egyik szereplője, Nagy Dániel Viktor az előadás után Facebook-oldalán osztotta meg gondolatait az esettel kapcsolatban. Mára azonban nemcsak a poszt, de a színész oldala is eltűnt az oldalról. Nagy ezt írta:

„Üzenem annak a kedves nézőnek, aki fütyüléssel zavarja meg az előadást, ha férficsókot lát a színpadon, hogy ne járjon színházba.

Nem kell, tényleg, egy szint alatt nem érdemes.

Nem kell a nézőtérre is behozni a politikát, a kék plakátok retorikáját és az ostobaságot.

Mert ez nem véleménynyilvánítás, ez gyökérség.

Köszönöm a kollégáim nevében is.

#Magyarország #2021 #Gratulálok #a #propagandához”

XS
SM
MD
LG