Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kifütyülték a színpadi melegcsókot egy veresegyházi előadáson


Kis híján botrányba fulladt a szerdai előadás egy jelenet miatt, amelyben két férfi csókolózik. Az egyik színész szerint a propaganda miatt történt az eset, és aki nem bírja, ha ilyesmit lát, ne járjon színházba.

Az Orlai Produkciós Iroda Válaszfalak című darabjának egyik jelenetében két férfi megcsókolja egymást. A darab augusztus 11-i előadásán ez nagyon nem tetszett az egyik nézőnek, és kifütyülte a jelenetet, számol be az esetről a Fidelio. Az eset a veresegyházi Mézesvölgyi Szabadtéri Színpadon történt. A Fidelio szerint Bess Wohl Tony-díjra is jelölt drámája a szeretetről, illetve annak vad és kiszámíthatatlan természetéről, beteljesítetlen tervekről és viszonzatlan érzésekről szól.

A befütyülés után az előadás fennakadás nélkül folyt tovább.

A jelenet egyik szereplője, Nagy Dániel Viktor az előadás után Facebook-oldalán osztotta meg gondolatait az esettel kapcsolatban.

„Üzenem annak a kedves nézőnek, aki fütyüléssel zavarja meg az előadást, ha férfi csókot lát a színpadon, hogy ne járjon színházba.

Nem kell, tényleg, egy szint alatt nem érdemes.

Nem kell a nézőtérre is behozni a politikát, a kék plakátok retorikáját és az ostobaságot.

Mert ez nem véleménynyilvánítás, ez gyökérség.

Köszönöm a kollégáim nevében is.

#Magyarország #2021 #Gratulálok #a #propagandához

Az esettel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük az Orlai Produkciós Irodának, egyebek mellett azt is megkérdeztük, hogy az új törvény befolyásolni fogja-e a darabválasztásukat. Amint megkapjuk a választ, frissítjük a cikket.

Törvénybe foglalták a jogkorlátozást

Egy hónapok óta futó melegellenes kampány után a kormány júniusban olyan módosításokat fűzött az eredetileg a pedofil bűncselekmények büntetését szigorító törvényhez, amelyek a kritikusok szerint csorbítják az LMBTQ emberek jogait. A törvény értelmében „tilos tizennyolc éven aluliak számára (...) olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely (...) a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg”.

Ezentúl csak olyan szervezet végezhet szexuális felvilágosítást az iskolákban, amely arra engedélyt kap.

A szabályozás értelmében iskolák és vallási intézmények kétszáz méteres körzetében nem lehet árulni „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő” terméket. Ahol pedig lehet árulni ilyet, ott is csak „a többi terméktől elkülönítve, csak zárt csomagolásban forgalmazható”.

A törvénymódosítást a kormánypártok és a Mi Hazánk képviselői mellett a Jobbik is megszavazta a többi ellenzéki párt tiltakozása mellett.

Uniós kötelezettségszegési eljárás indult

A törvényt komoly kritikák érték külföldről is. Felszólalt ellene az Európai Parlament, számos uniós ország, valamint az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok is. A magyar melegek jogainak védelmében felszólalt Lewis Hamilton és Sebastian Vettel F1-es versenyző és Tilda Swinton Oscar-díjas színész. A kritikusok fő érve, hogy a törvény korlátozza a homoszexuálisok jogait, és megbélyegzi őket.

Mark Rutte holland miniszterelnök a törvény visszavonására szólította fel a magyar kormányt. Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, mert szerintük egyebek mellett a törvény hátrányosan különböztet meg embereket szexuális irányultságuk alapján, és sérti a szolgáltatások szabad áramlásáról szóló alapelvet is.

Népszavazás is lesz róla

Július végén Orbán Viktor bejelentette, hogy „gyermekvédelmi népszavazást” kezdeményez. A miniszterelnök szerint ugyanis Nyugat-Európában az LMBTQ-aktivisták végzik a gyermekek iskolai szexuális felvilágosítását, és hasonlót akarnak Magyarországra is rákényszeríteni. A népszavazásra pedig azért van szükség Orbán szerint, mert a törvény miatt Brüsszel megtámadta Magyarországot, ám a gyerekeinket meg kell védeni, és a népszavazással erőt lehet mutatni. Ugyanakkor azt is kifejtette, hogy nem számít, hogy érvényes lesz-e a népszavazás, mert a törvényt már megszavazta az Országgyűlés. Az öt kérdésből álló népszavazást akár még a választások előtt megtarthatják.

Civilek és médiacégek is tiltakoztak

A módosítás ellen több civil szervezet és médiacég is tiltakozott.

Felszólalt a törvény ellen többek között az RTL, az HBO, a Netflix, a Magyar Lapkiadók Egyesülete és a MÚOSZ is. A törvény ellen volt egy többezres tiltakozás is a Kossuth téren. A tüntetést az Amnesty International Magyarország, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Budapest Pride, a Prizma Közösség, a Szivárványcsaládokért Alapítvány és a Magyar Helsinki Bizottság hirdette meg. A szervezők szerint a Fidesz a törvényjavaslattal „igyekszik egybemosni a gyerekekkel szemben elkövetett, megbocsáthatatlan bűnöket elkövetőket az LMBTQI-közösség tagjaival”.

Van, aki szerint egyébként a magyar törvény szövegezése még a nagyon hasonló orosz szabályozásnál is szigorúbb.

A kormány minden fórumon kiáll a törvény mellett, azzal érvelve, hogy a gyerekek neveléséről csak a szülők hivatottak dönteni.

A kormánypárti sajtóban rendszeresek a pedofíliát a homoszexualitással összemosó cikkek, és azok az írások, amelyek azt állítják, hogy „Brüsszel” LMBT-aktivistákat akar az óvodákba küldeni. Ezek az írások azt sugallják, hogy káros a gyerekek fejlődésére, ha túl fiatalon szembesülnek a heteroszexuálistól eltérő szexuális irányultságokkal.

XS
SM
MD
LG