Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Joe Biden hivatalosan népirtásnak nevezte az örmények 1915-ös lemészárlását


Fáklyás felvonulás Jerevánban 2021. április 23-án, az I. világháború idején elkövetett tömeggyilkosságok 106. évfordulója alkalmából
Fáklyás felvonulás Jerevánban 2021. április 23-án, az I. világháború idején elkövetett tömeggyilkosságok 106. évfordulója alkalmából

Az amerikai elnök nyilatkozata feldühítette Törökországot, amely azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy megpróbálja átírni a történelmet.

Joe Biden az első amerikai elnök, aki hivatalos nyilatkozatban használta a népirtás szót. Az amerikai elnök nyilatkozatát április 24-én, az Örmény Népirtás Emléknapján, az 1915-ös mészárlás kezdetének évfordulóján adták ki.

Történészek szerint 1915 áprilisától mintegy másfél millió örményt gyilkoltak le az Oszmán Birodalom területén. Ankara túlzónak tartja ezeket a számokat, és tagadja, hogy a gyilkosságokat módszeresen hajtották volna végre.

"Az amerikai nép megemlékezik ma mindazokról az örményekről, akik életüket vesztették a 106 évvel ezelőtti népirtásban"

áll Biden nyilatkozatában.

Az elnöki nyilatkozat kiemeli, hogy az örmény bevándorlók „számtalan módon gazdagították az Egyesült Államokat, de soha nem felejtették el a tragikus történelmet.”

Biden közölte, az Egyesült Államok nem azért teszi a nyilatkozatot, hogy hibáztasson, hanem azért, hogy a történtek soha ne ismétlődjenek meg. A Fehér Ház eddig nem használta a népirtás kifejezést, attól tartva, hogy elidegeníti Törökországot, a NATO szövetségesét. Joe Biden ugyanakkor már elnöki kampánya során megígérte, hogy megválasztása esetén megteszi ezt a nagyrészt szimbolikus lépést.

Ankara hivatalos álláspontja ugyanakkor az, hogy az 1915-ös gyilkosságok inkább polgári viszályok voltam, mintsem tervezett oszmán kormányzati törekvés az örmények megsemmisítésére.

XS
SM
MD
LG