Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz ágyútűzben folyik a mentés az elárasztott ukrajnai területeken


A herszoni Korszunka település 2023. június 8-án
A herszoni Korszunka település 2023. június 8-án

Miközben az ukrán hatóságok nagy erőkkel dolgoznak a Dnyipro-gát felrobbantása nyomán víz alá került területeken élő emberek evakuálásán, az orosz hadsereg a folyó másik oldaláról lövi a katasztrófa sújtotta térséget.

Olekszandr Prokugyin, a részben orosz ellenőrzés alatt lévő Herszoni terület ukrán kormányzója csütörtökön arról számolt be, hogy a vízszint csaknem hatméteres, mostanra hatszáz négyzetkilométernyi terület van elöntve, legnagyobb részben a Dnyipro megszállt, bal partján.

„A víz átlagos szintje 5,61 méter volt ma reggel. Mintegy hatszáz négyzetkilométer van víz alatt, aminek 32 százaléka a folyó jobb partján, 68 százaléka a bal partján található” – mondta.

Tájékoztatása szerint már közel kétezer embert kimenekítettek, többségüket (1495 főt) Herszon város Korabel negyedéből.

Az érintett terület teljes területe 28.461 négyzetkilométer.

Az orosz hadsereg a katasztrófaelhárítási erőfeszítések közepette sem szüntette be Herszon ágyúzását a Dnyipro túlpartjáról – mutatott rá Natalja Humenjuk, az ukrán fegyveres erők déli parancsokságának szóvivője.

„A vízszint folyamatos emelkedése miatt az ellenség 5-15 kilométeres visszavonulásra kényszerült előző állásaiból, a támadások így nem olyan hevesek, de a (Herszon várostól keletre található) Beriszlavszkij körzetet továbbra is lövik” – tudatta.

Kiemelte, hogy kedden, a Nova Kahovka-i vízerőmű gátjának felrobbantása idején az oroszok megzavarták a kommunikációs hálózatok működését, valamint megjegyezte, hogy Moszkva a saját katonái egy részét is magára hagyta, közülük többen megfulladtak vagy háztetőkön próbáltak menedéket találni.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajnai gátrobbantás: mi történik és mi forog kockán?

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök friss interjújában megdöbbenésének adott hangot az ENSZ és a Vöröskereszt vészhelyzeti támogatásának kudarcával kapcsolatban, továbbá sérelmezte, hogy a mentési munkálatok közepette az oroszok messziről lövik a területet.

Oroszország és Ukrajna egymást vádolja a harcok során előzőleg már megrongálódott gát felrobbantásával, a szakértők nagy többsége azonban az orosz haderőt gyanítja a háttérben.

Így nyilatkozott ismét Zelenszkij is, aki szerint a Kreml „teljesen szándékos” tettéről van szó. „A helyzet a Herszoni terület elfoglalt részében abszolút katasztrofális. A megszállók egyszerűen magukra hagyták az embereket a szörnyű körülmények között. Mentés nélkül, víz nélkül, az elöntött közösségek háztetőin” – írta Twitteren.

A vízerőmű átszakítása nyomán emberek százezrei maradtak megfelelő ivóvízellátás nélkül.

„Az oroszok most vízbe fojtanak minket” – Kritikus szinten a víz az ukrán gátszakadás után
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:48 0:00

Vlagyimir Putyin orosz elnök hangoztatta, hogy Kijev robbantotta fel a gátat nyugati sugalmazásra. Az állítás hitelességén sokat ront, hogy a létesítmény több mint egy éve szigorú orosz katonai ellenőrzés alatt áll.

Az orosz hatóságok szerint 14 ezer házat árasztott el a víz a Dnyipro bal partján, 4300 embert kellett evakuálni eddig.

Erik Tollefsen, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának egyik vezetője figyelmeztetett, hogy a vízözön magával sodorhatott számos taposóaknát, senki nem tudhatja, hol kötnek ki, ami súlyos veszélyt jelent a helyiekre és a mentésben részt vevőkre is.

„Eddig tudtuk, hol van a veszély. Már nem tudjuk. Annyit tudunk, hogy valahol a folyás irányában, lejjebb” – mondta.

A megszállt dél-ukrajnai területen lévő óriási gát átszakadása kedden vízözönt szabadított az övezetre. Emberek tízezreit kellett kitelepíteni a folyó mentén, amelynek legdélebbi szakasza választja el az ukrán és az orosz hadsereget egymástól.

A harminc méter magas és 3,2 kilométer hosszú gát fontos az öntözés és a közlekedés, illetve az Oroszország által még 2014-ben illegálisan annektált Krím félsziget vízellátása és a szintén orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű hűtése szempontjából is.

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy az akció nyomán akár az Ukrajna és egyben Európa legnagyobb atomerőművének számító nukleáris létesítmény is veszélybe kerülhet. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy a helyzet egyelőre nem kritikus, a hűtőmedence vízszintje 16,6 méter, ez pedig nagy valószínűséggel megfelel az erőmű igényeinek a következő néhány hónapban.

Rafael Grossi, a szervezet főigazgatója aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a legrosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén akár hűtés nélkül is maradhatnak a leállított reaktorblokkok, ami jelentősen fokozná egy tragikus környezeti katasztrófával járó baleset kockázatát.

Ehhez kapcsolódóan: Emberek tízezreit kellett evakuálni a Dnyipro-gát felrobbantása miatt

A keleti fronton eközben nem csitultak a harcok. Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes arról számolt be, hogy a biztonsági erők 1,1 kilométert nyomultak előre a mintegy tíz hónapon át ostromlott Bahmutnál, ahonnan nemrég szinte teljesen kiszorultak.

A kijevi vezérkar bejelentette, hogy az ukrán egységek több orosz támadást visszavertek, így sikerült megtartaniuk a visszafoglalt területeket a csaknem porig rombolt és teljesen kiürült város környékén.

Az orosz haderő előretörési kísérlete kudarcot vallott az innen 150 kilométerre délre lévő Marjinkánál és Avgyijivkánál is.

Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG