Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz cirkálórakéta ölt meg öt embert Lvivben, sok a sebesült


Munkában a mentőosztagok a találatot kapó lakóháznál, Lvivben 2023. július 6-án
Munkában a mentőosztagok a találatot kapó lakóháznál, Lvivben 2023. július 6-án

Oroszország cirkálórakétákat lőtt ki csütörtökön a nyugat-ukrajnai városra, távol a frontvonaltól. Legkevesebb öt ember meghalt, amikor találat ért egy lakóházat. Tisztségviselők szerint ez a legsúlyosabb támadás Lviv lakott kerületei ellen a háború kezdete óta.

Az éjszakai támadás lerombolta egy lakóépület tetejét és két felső emeletét, 34-en megsérültek. A mentőcsapatok keresőkutyákkal fésülték át a romokat.

A legfiatalabb áldozat 21, a legidősebb 95 éves volt – közölte Makszim Kozickij, a Területi Katonai Igazgatóság vezetője.

„Ez a nő túlélte a második világháborút, de sajnos nem élte túl Oroszország teljes körű ukrajnai invázióját” – mondta Kozickij.

Törmelék, romok és összetört parkoló autók szegélyezik az utcát az épület előtt, amely egy kis parkra és játszótérre néz.

Andrij Szadovij, Lviv polgármestere azt mondja, a légicsapás körülbelül hatvan lakást és ötven autót rongált meg. A városvezető kétnapos hivatalos gyászt rendelt el.

Bridget Brink, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete gonosznak nevezte a támadást.

„Oroszország ismétlődő támadásai a civilek ellen abszolút rettenetesek” – írta Twitteren.

Az ukrán légierő arról számolt be, hogy hetet elfogtak a tíz Kalibr cirkálórakétából, amelyeket Oroszország a Fekete-tengerről lőtt ki az onnét több mint nyolcszáz kilométerre fekvő Lvivi területre és névadó városára csütörtökön hajnali 1 körül.

Ehhez kapcsolódóan: Zelenszkij szerint a Nyugat késlekedése a fegyverszállításban kihat az ellentámadásra

Az oroszok a háború alatt többször is indítottak légicsapást polgári területek ellen, bár moszkvai tisztviselők azt állítják, hogy csak katonai jelentőséggel bíró célpontokat választanak.

Lviv Nyugat-Ukrajnában, a lengyel határ közelében található, több mint ötszáz kilométerre a kelet- és dél-ukrajnai háború frontvonalaitól, ahol Kijev ellentámadása a kezdeti szakaszában van.

Szadovij polgármester videóüzenetben fordult a lakosokhoz. Azt mondta, hogy a tavalyi invázió kezdete óta ez volt a legnagyobb támadás Lviv polgári infrastruktúrája ellen.

„Az oroszok ránk támadnak. Így szeretnek minket. Részvétem azokért az emberekért, akiket megöltek. Fiatalok voltak. Nagyon sajnálom őket – mondja Ganna Fedorenko, egy helyi, miközben a szívére teszi a kezét. Ő is megsérült az arcán, a jobb oldalon teljesen átáztatta a vére a ragtapaszt. – Ez szörnyű. Civileket támadnak.”

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint 64 ember kényszerült elhagyni az otthonát.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök választ ígért az ellenségnek, „jó nagyot”.

Az államfő csütörtökön hivatalos útra indult Bulgáriába az új Nyugat-barát kormány meghívására, a fegyverszállításokról is szerepelnek tárgyalások a napirendben.

Ehhez kapcsolódóan: Testet ölt Ukrajnában Európa első 3D-nyomtatású iskolája

Az ukrán légierő éjszakai jelentései szerint először a Kijevi terület felé vették az irányt a rakéták, aztán fordultak nyugatnak, Lviv felé. Oroszország gyakran változtatja meg rakétái és drónjai útvonalát, hogy megtalálja a gyenge pontokat Ukrajna légvédelmében.

A háború első napjaiban Lviv volt a fő tranzitpontja az ország különböző részeiből érkező menekültek millióinak, akik aztán továbbmentek Európába, de több százezren maradtak az ország keleti és déli részéből a nyugodtabb és biztonságosabb Lvivben.

Az ország többi részéhez hasonlóan Lviv is áramszünetektől szenvedett, amikor Oroszország a tél folyamán több száz rakétát lőtt ki Ukrajna energiarendszerének megsemmisítésére. A városban azonban nem voltak olyan gyakoriak a támadások, mint Kijevben, és a csütörtöki légicsapás sokakat megrázott.

A közösségi médiában sok ukrán biztosítja támogatásáról Lviv lakóit.

Az ukrán légi felderítők drónokkal segítik a fronton harcoló katonákat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:35 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG