Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij szerint a Nyugat késlekedése a fegyverszállításban kihat az ellentámadásra


Volodimir Zelenszkij elnök azt mondja: a kívánatosnál később indult meg az ukrán ellentámadás, mégpedig azért, mert a Nyugat nem tudta időben biztosítani a szükséges fegyvereket, így az oroszoknak több idejük maradt a védelem megszervezésére és megerősítésére.

A CNN-en július 5-én sugárzott interjúban Zelenszkij azt mondta, hogy a késlekedés nehézségeket okozott a harctéren, amikor az ellentámadást végre megindították múlt hónapban.

Észrevételeivel egy időben a konfliktus döntő pontjához érkezett, miután június 23-án Jevgenyij Prigozsinnak, a Wagner magánzsoldoscsoport vezetőjének csapatai rövid fegyveres lázadást indítottak.

„Hálás vagyok az Egyesült Államoknak a nekünk nyújtott támogatás vezetéséért” – mondta Zelenszkij az ukrán kikötővárosból, Odesszából közvetített interjúban.

„Sokkal korábban el szerettem volna indítani az ellentámadásunkat, hiszen mindenki megértette, hogy ha később bontakozik ki, addigra a területünk nagyobb részét elaknásítják. Időt és lehetőséget adunk az ellenségnek, hogy több aknát telepítsen és megerősítse a védelmi vonalait” – tette hozzá.

Ukrajna azt állítja, hogy az ellentámadás június elejei elindítása óta visszaszerezte az ellenőrzést egy sor délkelet-ukrajnai falu felett. Ugyanakkor Kijev azt a látszatot is kelti, hogy még korántsem vetette be a Nyugaton kiképzett ukrán erők derékhadát és nehézfegyverzete zömét.

Ehhez kapcsolódóan: Saját gyártmányú drónokkal dolgoznak az ukrán felderítők

Zelenszkij ismét kérte fejlett fegyverek – köztük F–16-os vadászgépek – szállítását, mondván: szükség van rájuk az ellentámadás kiszélesítéséhez és az orosz erők visszaszorításához.

Kijev többször hangoztatta, hogy nyugati repülőgépek kellenek ahhoz, hogy sikeresen leküzdje a levegőben a háború kezdete óta fennálló orosz dominanciát.

„Bizonyos irányokban ez lehetőséget adna az ellentámadás megindítására (…) Egyes irányokba eszünkbe sem jut elindulni, mert nincsenek meg hozzá a megfelelő fegyvereink. Egyszerűen embertelenség lenne, ha kitennénk annak a katonáinkat, hogy nagy hatótávolságú orosz fegyverek végezzenek velük” – mondta Zelenszkij.

„Itt még csak nem is ukrán fölényről van szó az égen az oroszokkal szemben (…) Mindössze arról, hogy egyenrangúak legyünk. Az F–16-osok nemcsak a harctéren lévőket segítik az előrejutásban. Egyszerűen nagyon nehéz úgy, hogy a levegőből ne fedezzenek bennünket” – tette hozzá.

Oroszországban még mindig nem csillapodtak le a kedélyek azután, hogy Prigozsin, a Kremlben kitűnő kapcsolatokat ápoló vendéglátós, aki Oroszország leghírhedtebb magánzsoldoscégét építette ki és az orosz hadsereg ukrajnai háborújának engesztelhetetlen kritikusa lett, Moszkva felé vezette a Wagnert, miközben csekély ellenállásba ütközött a hadsereg és az orosz civilek részéről.

A zendülési kísérletet kommentálva Zelenszkij azt mondta: arra számít, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök gyorsan megpróbálja megszilárdítani és „konszolidálni a hatalmát” azután, hogy szembe kellett néznie Oroszország vezetőjeként eltöltött 23 évének legsúlyosabb kihívásával.

„Látjuk Putyin reakcióját. Gyenge” – mondta Zelenszkij.

„Először is azt látjuk, hogy nincs minden az ő kezében. Az, hogy a Wagner mélyen behatolt Oroszországba, és elfoglalt bizonyos területeket, mutatja, hogy milyen könnyű ezt megtenni. Putyin nem ura a helyzetnek a régiókban. (…) Minden vertikális hatalma, amivel korábban rendelkezett, éppen most morzsálódik szét.”

Ehhez kapcsolódóan: Oroszországi határ menti területek támadásával vádolják Ukrajnát

XS
SM
MD
LG