Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz diplomata: „Példátlan válságban vannak” a kapcsolatok az Egyesült Államokkal


Szergej Rjabkov
Szergej Rjabkov

Az orosz–amerikai kapcsolatok „példátlan válságban” vannak, és nincs semmi jele a javulásnak – mondta csütörtökön egy magas rangú orosz diplomata.

Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes érvelése szerint nem hagy teret a diplomáciának, hogy a Fehér Ház az ukrajnai fegyverszállítások növelésére helyezi a hangsúlyt az orosz vereség biztosítása érdekében.

„Nincs kilátás termékeny politikai és diplomáciai folyamatra – mondta Rjabkov egy tájékoztatón. – Nagyon mély és példátlan a válság Oroszország és az Egyesült Államok kapcsolataiban. A Biden-kormányzat holtpontra juttatta őket.”

Rjabkov arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek alaposan fel kell mérniük azokat a kockázatokat, amelyeket az egyre erősebb nyugati fegyverek Ukrajnába szállítása jelent.

„Az amerikaiaknak alaposan és behatóan kell mérlegelniük a szégyentelenül kevély eljárásukkal együtt járó kockázatokat” – mondta.

Rjabkov megjegyezte, hogy Moszkva nem hisz azoknak a nyugati nyilatkozatoknak, amelyek szerint korlátozzák az Ukrajnának szállított fegyverek körét az eszkaláció elkerülése érdekében, és hozzátette, hogy az ilyen biztosítékok a múltban a fegyverszállítmányok választékának folyamatos bővítéséhez szolgáltak álcául.

„Nem látjuk a józan ész semmi jelét a NATO és az EU bármely tagállamának fővárosában – mondta Rjabkov. – Amit csinálnak, az nem fogja erősíteni a biztonságukat.”

Elutasította az Egyesült Államok érvelését, miszerint Oroszország azzal, hogy megtagadja az engedélyt nukleáris létesítményei ellenőrzésének újraindításához, megszegi az új START-szerződést, a két ország között még fennmaradt utolsó nukleárisfegyverzet-ellenőrzési egyezményt.

Ehhez kapcsolódóan: „A proxyháború meghatározás nem teljesen túlzó” – Jarábik Balázs, az EU biztonsági missziójának volt politikai igazgatója

A Barack Obama elnök és orosz kollégája, Dmitrij Medvegyev által 2010-ben aláírt új START-szerződés az egyes országokban legfeljebb 1550 telepített nukleáris robbanófejet, valamint hétszáz rakétát és bombázót engedélyez. A megállapodás átfogó helyszíni ellenőrzéseket ír elő.

Alig néhány nappal azelőtt, hogy az egyezmény 2021 februárjában lejárt volna, Oroszország és az Egyesült Államok megállapodott a meghosszabbításáról újabb öt évre.

Oroszország és az Egyesült Államok felfüggesztette a kölcsönös ellenőrzéseket az új START keretében a Covid–19-világjárvány kezdete óta, Moszkva pedig tavaly ősszel megtagadta a folytatásukat, ami bizonytalanságot váltott ki az egyezmény jövőjét illetően.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma múlt héten közölte, hogy az ellenőrzések engedélyezésének megtagadása orosz részről „akadályozza az Egyesült Államokat a szerződés szerinti fontos jogai gyakorlásában, és veszélyezteti az amerikai–orosz nukleáris fegyverzet-ellenőrzés életképességét”. Megjegyezte: semmi sem akadályozza az orosz ellenőröket abban, hogy ellenőrzéseket végezzenek az amerikai létesítményekben.

Rjabkov csütörtökön kitartott amellett, hogy Oroszország továbbra is betartja a szerződést, és annak megfelelően cserél információkat. „Betartjuk a szerződést és betartjuk a rendelkezéseit” – mondta.

Ugyanakkor újra megerősítette Moszkva azon véleményét, hogy az ellenőrzések újraindítása a jelenlegi környezetben nem lehetséges.

Rjabkov, aki nemrégiben találkozott az Egyesült Államok új moszkvai nagykövetével, Lynne Tracyvel, azt is elmondta, hogy az orosz külügyminisztérium hivatalos panaszt nyújtott be az Egyesült Államok nagykövetségéhez azzal a váddal, hogy a közösségi oldalakon beavatkozik Oroszország belügyeibe.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG