Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz dróntámadás Kijev ellen, az ukrán légvédelem állta a sarat


Egy Kijevben lelőtt iráni gyártmányú Shahed–136 drón maradványai. Az oroszok által Geran–2-re átkeresztelt drónon a felirat: Rjazanyért! 2022. december 14.
Egy Kijevben lelőtt iráni gyártmányú Shahed–136 drón maradványai. Az oroszok által Geran–2-re átkeresztelt drónon a felirat: Rjazanyért! 2022. december 14.

Oroszország szerdán hajnalban iráni gyártmányú Shahed drónokkal támadta Kijevet, de a légvédelmi rendszerek megakadályozták, hogy az ukrán fővárosban komolyabb károk keletkezzenek – közölték a városi hatóságok.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester arról számolt be, hogy a város központjában, Sevcsenkivszkij kerületben robbanások voltak, két közigazgatási épület is megsérült, de áldozatokról nem ejtett szót. A légiriadót három óra elteltével fújták le teljesen.

„Kora reggeltől ellenséges drónok támadták a térséget. A terrorista ország ismét a régió és a főváros létfontosságú infrastruktúráját vette célba” – mondta kijevi területi kormányzó.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője szerint a támadást szándékosan időzítették akkorra, amikor sötét volt, hogy megnehezítsék a drónok lelövését, ám az ukrán légvédelmi rendszerek hatékonyak voltak.

„A légvédelem jól működött – mondta. – Tizenhárom drónt lőttek le.”

„Szép munka volt, büszke vagyok” – közölte Volodimir Zelenszkij elnök egy rövid videóüzenetben azokat a légvédelmi rendszereket méltatva, amelyek, mint mondta, lelőtték az Oroszország által szerdán indított összes drónt.

Ihnat arról számolt be, hogy a szerdán kilőtt iráni drónok számát ellenőrizték. Oroszország körülbelül négyszáz drónt használt el azóta, hogy az elsőt az ukránok szeptember közepén lelőtték.

Nem egyértelmű, hogy az Ukrajnát február 24-én megtámadó Oroszország új tétel iráni drónt vetett-e be most, vagy még nem merítette ki a régi készletét – tette hozzá.

Oroszország október óta több hullámban indított rakéta- és dróntámadást Ukrajna energia-infrastruktúrája ellen. Még nem tudni, hogy a szerdai támadásnak volt-e újabb hatása a kijevi térség energiaellátására.

Készült a Reuters összefoglalójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG