Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz dróntámadások Ukrajna déli részén, heves harcok a keleti fronton


Füst gomolyog Bahmut romjai felett 2023. április 15-én
Füst gomolyog Bahmut romjai felett 2023. április 15-én

Iráni gyártású drónokkal vették célba az inváziós erők Odesszát, amelyek többségét a légvédelemnek sikerült leszednie, miközben továbbra sem csitultak az összecsapások a Donyecki területen.

„Ezúttal tízet pusztítottak el az érkező tizenkét darab Shahed pilóta nélküli öngyilkos repülőgépből a déli légi parancsnokság odesszai légvédelmi dandárának tagjai” – írta közleményében az ukrán haderő.

Jurij Kruk, az odesszai katonai adminisztráció vezetője arról számolt be, hogy a becsapódások nyomán károk keletkeztek az infrastruktúrában, egyelőre azonban nincs hír áldozatokról.

A keleti fronton az elmúlt 24 órában a védelmi erők több mint hatvan orosz előretörési kísérletet vertek vissza a donyecki Bahmutnál, Marjinkánál és Avdijivkánál. A legkeményebb ütközetek még mindig az előbbi két városnál zajlanak.

Az orosz hadsereg már tavaly nyár óta szinte szünet nélkül támadja Bahmutot, az év eleje óta újabb offenzíva keretében, megkettőzött erővel próbálja bevenni az egyfajta XXI. századi vérszivattyúvá váló várost, ahol gyakorlatilag utcáról utcára mozog előre-hátra a frontvonal.

A háború előtt még hetvenezres lakosságú, mára szinte teljesen kiürült és lerombolt bányaváros elfoglalásának elemzők szerint nem is lenne igazi stratégiai jelentősége, inkább szimbolikus győzelem lenne, ami kihatással lehetne a harci morálra is.

Az orosz agresszió elleni védekezést támogató szövetséges államok alkotta csoport e hét pénteki ülését megelőzően Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a fegyver- és lőszerszállítások felpörgetésére szólított fel.

„Tudjuk és elismerjük, hogy már eddig is hatalmas mennyiségű fegyvert, lőszert és egyéb eszközöket bocsátottak Ukrajna rendelkezésére, de még többre van szükség” – mondta a CNN-nek kedden.

„Mert biztosítanunk kell, hogy az ukránok olyan helyzetben legyenek, hogy át tudjanak törni az orosz vonalakon és az aknamezőkön, és olyan helyzetben legyenek, hogy fel tudják szabadítani, vissza tudják foglalni a területeiket” – tette hozzá.

Az oroszok hajtóvadászatot indítottak a kígyó-szigeti rádiós után
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:41 0:00

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előző nap ellátogatott a donyecki front közelébe, egyebek mellett az Avdijivkánál szolgáló katonákat is felkereste, akik szavai szerint „immár 419 napja és kilenc éve tartják féken és pusztítják fokozatosan ezt az orosz gonoszt”.

Erre csupán néhány órával azt követően került sor, hogy a Kreml tájékoztatása szerint Vlagyimir Putyin orosz államfő is a térségben járt hétfőn, a részben elfoglalt Herszoni és Luhanszki területen.

A ritkaságszámba menő vizit hírét dühösen fogadták Kijevben. Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó hangsúlyozta, hogy Putyin azért utazott Ukrajna megszállt területeire, hogy „utoljára élvezze csatlósai bűneit az elfoglalt és romba döntött területeken”.

Készült az AP, a CNN és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG