Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz dróntámadások Ukrajnában, megérkeztek az első Patriotok


Lelőtt iráni eredetű orosz drónt vizsgálnak az ukránok 2023 márciusában
Lelőtt iráni eredetű orosz drónt vizsgálnak az ukránok 2023 márciusában

Oroszország a második napja támad polgári és infrastrukturális célpontokat iráni gyártmányú drónokkal– közölte az ukrán hadsereg. Közben az orosz csapatok újult erővel indítottak offenzívát Donyeck megyében, hogy megpróbálják megtörni a hónapok óta tartó patthelyzetet a bahmuti csatában.

Hat drón vette célba a délkeleti Dnyipropetrovszki területet – közölte Szerhij Liszak, a regionális katonai igazgatás vezetője Telegramon.

„Most éjjel a Keleti Légi Parancsnokság és a légvédelmi erők katonái hat támadó drónt lőttek le, valószínűleg iráni gyártmányú Shahedokat” – írta Liszak.

Áldozatokról eddig nem érkezett jelentés.

Az ukrán légierő parancsnoksága közben arról számolt be, hogy a légvédelem körülbelül tíz iráni gyártmányú orosz drónt lőtt le Délkelet-Ukrajnában.

Ez már a második dróntámadás volt zsinórban, egy nappal korábban több Shahed-rajt lőtt le az ukrán légvédelem a déli kikötőváros, Odessza felett.

Orosz föld-levegő rakéták találtak el polgári célpontokat Ocskivben, a dél-mikolajivi terület egyik kisvárosában – közölte Vitalij Kim, a regionális katonai közigazgatás vezetője április 20-án, hozzátéve, hogy áldozatokról nem érkezett egyelőre jelentés.

Az ukrán védők eközben több mint 55 orosz támadást vertek vissza Bahmutban, Avdijivkában és Marjinkában, a Donyeckért hónapok óta vívott legádázabb harcok színtéren.

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara napi jelentésében arról számolt be, hogy az orosz csapatok sikertelenül próbáltak javítani taktikai helyzetükön az ágyúzás és a légicsapások kombinációjával.

A harctéri jelentéseket nem lehet független forrásból ellenőrizni.

Ehhez kapcsolódóan: Kijevet feldühítette, hogy Putyin Ukrajna frontterületeire látogatott

Patriotok és új amerikai lőszerek

Hangulatjavító lépésként Ukrajna április 19-én megerősítette, hogy átvette első Patriot légvédelmi rendszerét, az Egyesült Államok pedig 325 millió dollár értékű katonai segélycsomagot jelentett be.

„Ma biztonságosabbá vált a mi gyönyörű ukrán égboltunk, mert Patriot légvédelmi rendszerek érkeztek Ukrajnába” – írta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter Twitteren.

A mozgatható föld-levegő Patriot az egyik legfejlettebb légvédelmi rendszer a világon, repülőgépek, ballisztikus rakéták és cirkálórakéták ellen egyaránt bevethető.

Az Egyesült Államok és Németország az ukrán energiainfrastruktúra ellen októberben kezdett orosz támadások után ígért Patriot rendszereket Ukrajnának.

A 325 millió dolláros újabb amerikai katonai segély hatalmas mennyiségű tüzérségi lövedéket és lőszert tartalmaz. Kerülnek bele rakéták a nagy mobilitású rakétatüzérségi rendszerekhez (HIMARS), amelyeket a Pentagon szerint Ukrajna hatékonyan használt, illetve egy sor más rakéta, illetve lőszer is kézi lőfegyverekhez és páncéltörőkhöz egyaránt.

Mindezeket a Pentagon készleteiből vonják ki, ami azt jelenti, hogy gyorsan a frontra kerülhetnek, amikor Ukrajna ellentámadásra készül az orosz erők ellen.

Készült a Reuters és az AP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG