Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kijevet feldühítette, hogy Putyin Ukrajna frontterületeire látogatott


Részlet a Putyin útjáról készült videóból, 2023. április 18.
Részlet a Putyin útjáról készült videóból, 2023. április 18.

A Kreml kedden megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin elnök felkeresett két ukrajnai területet a frontvonalon. Kijev az orosz bűntettek helyszínén tett körútról beszél.

Moszkva a látogatással az Ukrajna megszállt része fölötti ellenőrzését kívánta kézzelfoghatóvá tenni, de Oroszország nem tartja teljes mértékben a kezén ezeket a területeket, jóllehet a sajátjának nyilvánította őket a széles körben elítélt annektálás után.

Putyin herszoni és luhanszki látogatása, amelyet csak egy nap késéssel hoztak nyilvánosságra, akkor történt, amikor Li Sang-fu kínai védelmi miniszter Moszkvában volt, hogy demonstrálja Peking eltökéltségét a kapcsolatok erősítésére Oroszországgal.

Moszkva szövetségeseket keres a Nyugattal szemben, miközben ukrajnai háborúja hatalmas pusztítást és szenvedést okoz, de nem hozza közelebb Putyin célját az ország feletti ellenőrzés megszerzésére.

Egyre gyakrabban megy

„Az elnök egyre gyakrabban látogat el az új területekre” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, hozzátéve: „abszolút fontos”, hogy Putyin az orosz fegyveres erők főparancsnokaként „a helyszínen tájékozódjon”.

A Kreml vezetőjének 2022. februári inváziója a legnagyobb konfliktust robbantotta ki Európában a második világháború óta. Az ukrán erők a várakozások szerint most tavaszi ellentámadást készítenek elő.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója Putyin utazását „tömeggyilkosságok szerzőjének különleges körútjaként” írta le, hozzátéve: azért utazott Ukrajna megszállt területeire, hogy „utoljára élvezze csatlósai bűneit”.

Putyin látogatásának keddi nyilvánosságra hozatala után ukrán tisztségviselők közölték, hogy az orosz erők Herszon város központját ágyúzták, egy ember meghalt és kilenc megsebesült.

Múlt héten a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban egy panelházat ért orosz találat, ott 15 ember halt meg, köztük egy kétéves kisfiú, és 24-en megsebesültek.

Oroszországot tavaly visszaszorították az északi és a déli területekről, csapatai csak Kelet-Ukrajnában tudtak újabb területeket szerezni.

A harcok zöme most Bahmut városa körül összpontosul, az ottani lett a konfliktus leghosszabb és legvéresebb csatája.

Ehhez kapcsolódóan: Játék és mese segít az ukrán gyerekeknek a háborús trauma feldolgozásában

A globális geopolitikai tájkép átalakítása

Ukrajnai útján Putyin orosz katonai parancsnokokkal találkozott, és megvitatta velük a Nyugat-barát ország több frontján kialakult helyzetet – közölte a Kreml.

A Kreml által közzétett videófelvételek szerint sem Szergej Sojgu védelmi miniszter, sem Oroszország ukrajnai főparancsnoka, Valerij Geraszimov nem kísérte el Putyint.

Putyin szóvivője, Peszkov azt mondta: nem észszerű, ha az összes katonai parancsnok „egy helyen gyűlik össze”, így Sojgu és Geraszimov is távolból követte a találkozókat.

A videón az látható, amint Putyin kiszáll egy helikopterből, és a Dnyeper hadseregcsoport Herszoni terület főhadiszállásán meghallgatja Mihail Teplinszkijnek, az orosz légideszant-csapatok parancsnokának jelentését.

Putyin felkereste a nemzetőrség luhanszki főhadiszállását is, ott Alekszandr Lapin vezérezredes helyzetértékelését hallgatta meg.

„Fontos számomra, hogy halljam a véleményét a helyzetről, meghallgassam önt, és információt cseréljünk” – mondta Putyin a videóban.

A Kreml márciusban közölte, hogy Putyin meglepetésjelleggel felkereste Mariupol kikötővárosát, amelyet Moszkva tavaly tavasszal hosszú ostrom után foglalt el.

Li Moszkvában azt mondta Sojgunak, hogy látogatása célja Peking eltökéltségének demonstrálása a stratégiai kapcsolatok megerősítésére Oroszországgal.

Sojgu közölte: „Fontos, hogy országaink egyetértsenek a globális geopolitikai tájkép átalakításának kérdésében.”

Ehhez kapcsolódóan: Huszonöt év börtönre ítéltek egy orosz ellenzéki vezetőt

Lassú előrenyomulás

A brit katonai hírszerzés kedden közölte, hogy folytatódtak a súlyos harcok Kelet-Ukrajnában, a Donyec-medencei front mentén.

„Mindazonáltal reális a lehetősége annak, hogy Oroszország csökkentette a csapatai számát, és kevesebb támadó akciót indít Donyeck városa körül, nagy valószínűséggel azért, hogy Bahmut felé irányítsa át az erőforrásokat” – áll a közleményben.

A közlemény szerint Bahmutban az orosz reguláris csapatok és a Wagner zsoldosai folytatják a lassú előrenyomulást.

Ukrajna „támadóerőt akar felszabadítani, míg Oroszország valószínűleg hadműveleti tartalékai megújítására törekszik” – teszik hozzá.

Az ukrán szárazföldi erők parancsnoka, Olekszandr Szirszkij kijelentette: az orosz csapatok nem adják fel azt a célt, hogy bármi áron átvegyék az irányítást Bahmut felett, ezért fokozzák a nehéztüzérségi és légicsapásokat.

Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke úgy vélte, hogy Oroszországnak jelenleg „nincs támadó potenciálja egy stratégiai támadó művelethez”. Az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak közben azt közölte, hogy Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval beszélt.

Zelenszkij is odament

Volodimir Zelenszkij elnök meglátogatta az ukrán erőket a frontvonal közelében a Donyecki területen, ahol heves harcok dúlnak – közölte az elnöki hivatal április 18-án, néhány órával azután, hogy a Kreml beszámolt Vlagyimir Putyin elnök ritkaságszámba menő útjáról a részben megszállt ukrajnai Herszoni és Luhanszki területre.

Zelenszkij bejárta az ukrán hadsereg előretolt állásait Avdijivkában, amely Bahmuttal és Marjinkával együtt Oroszország hónapok óta tartó offenzívájának fókuszában fekszik, és ahol heves ellenállást tanúsítanak az ukrán erők – közölte az elnöki hivatal április 18-án.

Zelenszkij katonákkal találkozott, megköszönte a hazáért tett szolgálatukat, és kitüntetéseket adott át nekik – jelentette hivatala.

A bejelentés csak néhány órával követte a Kreml közlését arról, hogy Vlagyimir Putyin elnök felkereste az orosz katonai főhadiszállásokat Herszonban és Luhanszkban.


Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG