Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz értelmiségiek nyilatkozata az erkölcstelen ukrajnai háború ellen


Orosz T–72B3 tankok Rosztov közelében hadgyakorlaton 2022. január 12-én
Orosz T–72B3 tankok Rosztov közelében hadgyakorlaton 2022. január 12-én

Több mint kétezer orosz értelmiségi, köztük ismert jogvédők kérik a Kremlt, hogy kerülje el az „erkölcstelen, felelőtlen és bűnös” háborút Ukrajnával. A világ attól tart, hogy Moszkva hamarosan széles körű inváziót indít nyugati szomszédja ellen.

A hétvégén nyilvánosságra hozták az Orosz Értelmiségiek Kongresszusának nyilatkozatát A béke támogatóinak nyilatkozata a háborúpártiak ellen Oroszország vezetésében címmel, miközben Oroszország folytatta a jelenlegi becslések szerint jóval több mint százezer katonát mozgósító csapatösszevonásokat az ukrán határ közelében.

„Egyre erősebb a nyugtalanító információk áramlása egy lehetséges orosz invázióról Ukrajnában” – áll a közleményben.

„Oroszországnak nincs szüksége háborúra Ukrajnával és a Nyugattal. Senki sem fenyeget, senki nem támad meg minket. Az ilyen háború eszméjének népszerűsítésén alapuló politika erkölcstelen, felelőtlen és bűnös, nem alkalmazható Oroszország nevében. Egy ilyen háborúnak nem lehetnek sem jogi, sem erkölcsi céljai (…) Az orosz állampolgárok valójában egy olyan bűnöző kalandorpolitika túszaivá válnak, amilyenné most Oroszország külpolitikáját teszik” – teszik hozzá.

Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter február 1-jén telefonon tárgyal az ukrajnai válságról, Borisz Johnson brit miniszterelnök pedig Kijevbe utazik, hogy megbeszélést folytasson Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, miközben a világ vezetői igyekeznek elkerülni a katonai konfliktus kitörését.

Oroszország tagadja, hogy a csapatösszevonás bármilyen invázió előjátéka lenne.

Mindazonáltal Vlagyimir Putyin orosz elnök garanciát követelt arra, hogy a NATO nem engedélyezi Ukrajna jövőbeli tagságát, és Moszkva azt is felvetette, hogy nem fogja eltűrni a NATO csapatainak és infrastruktúrájának jelenlétét olyan helyeken, mint Románia, Bulgária és Georgia.

"Mi értelme harcolni a testvéreinkkel?" – oroszok a lehetséges invázióról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:22 0:00

XS
SM
MD
LG