Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz felháborodás, amiért Orbán szerint a szovjet emlékmű a megszállás jelképe


Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor miniszterelnökkel Budapesten 2019. október 30-án.
Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor miniszterelnökkel Budapesten 2019. október 30-án.

A magyar miniszterelnök a szovjet megszállás emlékművének nevezte a Szabadság téri szovjet katonai emlékművet. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő felháborodottan reagált a kijelentésre.

Felháborodott bejegyzést írt Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő, amiért Orbán Viktor a „szovjet megszállás emlékművének” nevezte a Szabadság téri szovjet katonai emlékművet. Amikor George H. W. Bush amerikai elnök szobrát avatta fel a miniszterelnök a téren, azt mondta:

„Szabadság tér. A szabadság tere. Egy beszédes név. Különösen most, amikor az ’56-os forradalom nagyhetében járunk. De mi, magyarok arra is emlékszünk, hogy 1849. október 6-án az itt álló kaszárnya udvarán végezték ki az első magyar miniszterelnököt. […] A gyengébb felfogásúak kedvéért a tér egyik oldalán itt van a német, a másikon pedig a szovjet megszállás emlékműve. Ez is világos üzenet: ha magyar vagy, csak két lehetőség között választhatsz: vagy a megszállók vagy a szabadság mellé állsz.”

Az orosz külügy felháborodott Orbán szavain

A beszédre Marija Zaharova úgy reagált, hogy szerinte az ilyen kijelentések „durván eltorzítják” a történelmi tényeket:

Szeretném magukat emlékeztetni, hogy a horthysta Magyarország, Adolf Hitler legközelebbi szövetségese, ami részt vett Csehszlovákia feldarabolásában és Hitler agressziójában Jugoszlávia ellen 1941. június 27-én, aktív részese volt a Náci Németország Szovjetunió elleni támadásának, és a civilek és a szovjet hadifoglyok ellen elkövetett tömeges bűnökkel »ünnepeltek« a megszállt területeken.”

Zaharova szerint a Vörös Hadserege megmentette Európát a fasizmustól, és békét és szabadságot hozott neki. Az orosz politikus azt is írta, hogy bár egyes országok el akarják hallgatni Oroszország szerepét a fasizmus elleni harcban, de ők ezt nem hagyják annyiban, és felszólalnak az ilyen „hamisítások” ellen.

A Szabadságtéri szovjet emlékmű évtizedek óta vita tárgya, többen érveltek amellett, hogy az emlékművet el kellene távolítani. A Telex megjegyzi, hogy nem ez az első alkalom, hogy Marija Zaharova szokatlan keménységgel reagál külpolitikai eseményekre. A lap szerint Zaharova korábban azt mondta, nem lepte meg Trump választási győzelme, mivel ha valaki tudni akarja, mi lesz az Egyesült Államokban, akkor a „zsidókkal kell beszélnie”, és ő ezt megtette.

Készült a Telex tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG