Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Észtország lebontotta a második világháborús szovjet emlékművet az orosz határon


Emberek gyülekeznek a Győzelem Napjának megünneplésére a most eltávolított narvai emlékműnél 2022. május 9-én.
Emberek gyülekeznek a Győzelem Napjának megünneplésére a most eltávolított narvai emlékműnél 2022. május 9-én.

Az észt hatóságok lebontották és új helyre vitték a szovjet korszak második világháborús emlékművét a határ menti Narva városban. A döntés már korábban Moszkva figyelmeztetését és tiltakozását váltotta ki.

A mérnökök augusztus 16-án reggel kezdték meg egy T-34-es harckocsi eltávolítását Narvában az egyik emlékműnél, a helyszínen tekintélyes számú rendőri és biztonsági kontingens őrködött – jelentette az ERR észt közszolgálati rádió.

„A mai döntés segít abban, hogy továbbra is a legfontosabb feladatainkra összpontosítsunk: Észtország biztonságának őrzésére és arra, hogy átsegítsük Észtország minden lakóját az ukrajnai háború okozta válságon” – idézték Kaja Kallas miniszterelnököt.

A szovjet tank a fővárostól, Tallinntól északra található háborús múzeumba kerül.

Az orosz határon fekvő Narvát főként orosz ajkúak lakják, és a kormány bejelentése a harckocsi áthelyezésének tervéről felháborodást váltott ki az orosz tisztviselők körében.

Nem ez az első eset, hogy Észtország magára haragította Oroszországot háborús emlékművek áthelyezése miatt.

2007-ben az észt kormány bejelentette, hogy a Bronz Katona emlékművet Tallinn központjából a város szélén lévő katonai temetőbe helyezi át.

Az emlékművet szovjet tisztviselők állították a náci hadsereget Észtországból kiszorító szovjet erők emlékére, és sok észt sértőnek tartotta az ország több évtizedes szovjet megszállása miatt.

A döntés felháborodást váltott ki az orosz nyelvű médiában, és két napig tartó zavargásokhoz vezetett Tallinban, 156-an megsebesültek és 1000 embert őrizetbe vettek. Az országot később hatalmas kibertámadások érték, melyekért nagyrészt Oroszországot okolták.

A mostani lépést akkor tették, amikor Észtország és a másik két balti ország egyre keményebb álláspontot foglal el Moszkvával szemben a februári ukrajnai invázió nyomán.

Az észt hatóságok felszólítást tettek közzé arra, hogy akadályozzák meg az oroszoknak, hogy úgynevezett schengeni vízumokhoz jussanak, melyekkel korlátozás nélkül utazhatnak az Európai Unió számos országába.

XS
SM
MD
LG