Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz hokist vádolnak kémkedéssel Lengyelországban


A képen a świnoujściei cseppfolyósítottföldgáz-terminál látható. Itt orosz kémtevékenység miatti aggodalmakra hivatkozva már tavasszal tilalmi zónát vezettek be a lengyelek
A képen a świnoujściei cseppfolyósítottföldgáz-terminál látható. Itt orosz kémtevékenység miatti aggodalmakra hivatkozva már tavasszal tilalmi zónát vezettek be a lengyelek

Lengyelországban kémkedés vádjával vettek őrizetbe egy orosz hivatásos jégkorongozót – közölte pénteken az ügyész, aki szerint egy kémhálózat 14. letartóztatott tagjáról van szó.

Az egyik első osztályú lengyel csapat játékosát a dél-lengyelországi Sziléziában vették őrizetbe – áll az ügyészség közleményében. A játékost és csapatát nyilvánosan nem nevezték meg. Az ügyészek szerint az illető 2021 októberében érkezett Lengyelországba.

Lengyelország, amely az Ukrajnába irányuló nyugati katonai szállítmányok kulcsfontosságú csomópontja, azt állítja, hogy fontos célpontjává vált az orosz kémeknek, és azzal vádolja Moszkvát, hogy megpróbálja destabilizálni az országot.

„Sorra buknak le az orosz kémek! – írta Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter Twitteren. – Most egy olyat sikerült elkapni, aki sportolói álca alatt tevékenykedett. Az orosz férfi egy első osztályú klub játékosa volt.”

Az ügyészek szerint a kritikus infrastruktúra feltérképezése is a feladatai közé tartozott, és ezért fizetést kapott. Most előzetes letartóztatásban van, akár tíz év börtön is várhat rá.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova közölte, hogy Moszkva magyarázatot követelt Lengyelországtól az orosz állampolgárok letartóztatása miatt – jelentette a RIA állami hírügynökség.

Márciusban Lengyelország bejelentette, hogy feloszlatott egy orosz kémhálózatot, és őrizetbe vett kilenc embert, akik állítólag szabotázscselekményekre készültek, és megfigyelés alatt tartották az Ukrajnába vezető vasúti útvonalakat.

Áprilisban kétszáz méteres ideiglenes tilalmi zónát vezettek be a świnoujściei cseppfolyósítottföldgáz- (LNG) terminál körül, orosz kémtevékenység miatti aggodalmakra hivatkozva.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG