Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz katonák százaival végezhetett egy rakétacsapás Ukrajnában


HIMARS rakéta-sorozatvető működésben Herszonban 2022. november 5-én
HIMARS rakéta-sorozatvető működésben Herszonban 2022. november 5-én

Számos forrás szerint több száz, újonnan besorozott orosz katona veszthette életét az ukrán haderő támadásában újév napján a Donyeck város peremén található rögtönzött barakkokban. Oroszország szerint 63 katona halt meg a támadásban.

A beszámolók szerint a frissen Ukrajnába vezényelt katonákat egy elfoglalt szakközépiskola épületében szállásolták el, amelyre HIMARS típusú precíziós rakéta-sorozatvetővel mértek csapást január elsején.

Az ukrán hadsereg arról tájékoztatott, hogy az orosz fegyveres erők „nagyjából négyszáz” tagja veszett oda Makijivkában, további háromszázan pedig megsebesültek.

Aláhúzták: a robbanást a fűtőberendezések gondatlan kezelése, a biztonsági előírások figyelmen kívül hagyása és tiltott helyen való dohányzás okozhatta.

FRISSÍTÉS:
Az orosz hadsereg egy ritkának számító jelentésben közölte, hogy 63 katonája halt meg egy ideiglenes laktanyában egy ukrán rakétatámadásban az oroszok által megszállt Donyeck város közelében, miután az ukrán hadsereg közleményében és oroszbarát közösségi oldalakon több száz halottról írnak.
Az orosz védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy "egy ideiglenes állomáshelyre négy, nagy robbanóerejű rakéta csapódott be, amelynek következtében 63 orosz katona életét vesztette".
"Minden szükséges segítséget és támogatást megadnak az elhunyt katonák hozzátartozóinak és szeretteinek" - közölte a minisztérium.


Kijev gyakorta nem vállalja közvetlenül magára az ehhez hasonló jelentősebb támadásokat, ehelyett a korábbi moszkvai kommunikációt gúnyoló közleményeket ad ki.

Amennyiben ezek a jelentések megerősítést nyernek, akkor ez volt a tavaly február 24-én megindított invázió egyik legtöbb halálos áldozatot követelő csapása orosz oldalon.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb precíziós fegyverekkel segítheti Ukrajnát az Egyesült Államok

A Kreml egyelőre nem kommentálta hivatalosan a történteket, a támadást azonban több kormánypárti Telegram-csatornán is elismerték. Az internetes közösségi oldalakon pedig számos orosz felhasználó megdöbbenésének és haragjának adott hangot az incidenssel és általában is a hadvezetés hibát hibára halmozó tevékenységével kapcsolatban.

Az egyik ilyen Telegram-oldalon arról írtak, hogy a rakéta éjfél után egy perccel csapódott be, valamint hangsúlyozták, hogy meg kell büntetni a kérdéses létesítmény alkalmazásáról döntő parancsnokokat.

Egy másik háborúpárti csatornán több száz halottat emlegettek, de több helyen is felbukkant az ötszázas szám az áldozatok számára vonatkozóan.

Ehhez kapcsolódóan: Hogyan segíthetik a Patriot rakéták Ukrajnát?

A Reuters brit hírügynökség egyik forrása ugyanakkor arról számolt be, hogy az elesett besorozottak száma ennél jóval alacsonyabb. A névtelenséget kérő helyi tisztségviselő kijelentette: „Információim szerint kevesebb mint száz halott van eddig.”

„Súlyosan túlzók a jelentések. Ötvennyolc sebesültet hoztak be éjszaka, ami egy átlagos napon soknak számít, de nem az, ha a halottak százairól szóló értesülések tükrében nézzük” – közölte.

A helyszínről közzétett, egyelőre nem igazolt felvételeken füstölgő romok láthatók az épület helyén.

XS
SM
MD
LG