Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz–kínai csúcs Üzbegisztánban


Az orosz és a kínai elnök pekingi találkozója a téli olimpia idején, 2022. február 4-én
Az orosz és a kínai elnök pekingi találkozója a téli olimpia idején, 2022. február 4-én

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 15-én találkozik kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel Üzbegisztánban, annak a biztonsági csoportnak a csúcstalálkozóján, amelyet Peking és Moszkva az amerikai befolyás ellensúlyozására hozott létre.

Akkor tartják a nyolctagú Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) szamarkandi csúcstalálkozóját, amikor Putyin az ukrajnai invázióját követően egyre inkább elszigetelődik külföldön, Peking kapcsolatait pedig technológiai, biztonsági és területi viták árnyékolják be az Egyesült Államokkal, Európával, Japánnal és Indiával.

A menetrend, amelyet az orosz küldöttség osztott ki a médiának, azt tartalmazza, hogy Putyin és Hszi „különleges jelentőségű”, kétoldalú találkozót tart szeptember 15-én délután, ezen a tervek szerint Ukrajnáról és Tajvanról lesz szó.

Az üzbegisztáni látogatás több mint két és fél év után Hszi első külföldi útja, a kínai elnök eddig a koronavírus-járvány miatt kerülte a külföldi utazást.

Kölcsönös haszon

Röviddel azelőtt, hogy Oroszország megindította indokolatlan támadását Ukrajnában, Hszi és Putyin a pekingi téli olimpia megnyitóján találkozott, és kinyilvánították országaik „határtalan” barátságát.

Kína azóta diplomáciai téren támogatja Oroszországot a háborúban, azt állítja, hogy Washington és a NATO a felelős a konfliktusért.

Peking profitál a két ország közötti kereskedelem gyors növekedéséből, miután kínai termékekkel tömik be a szankciók okozta piaci réseket Oroszországban.

Kína szintén jelentősen több energiát vásárol Oroszországtól, amióta a Nyugat bojkottálni kezdte az orosz szállításokat.

Mindazonáltal a jelek szerint Peking kerüli az Oroszországgal szembeni nemzetközi szankciók megsértését, nehogy maga is szankciók célpontjává váljon.

Sokan várnak az előszobában

Az üzbég kormány közölte, hogy Putyin találkozni fog iráni, kirgiz, pakisztáni, türkmén és üzbég vezetőkkel is.

Szeptember 16-án Putyin Azerbajdzsán, India és Törökország vezetőivel tárgyal – tették hozzá a közleményben.

Ugyanazon a napon Putyin beszédet mond az SCO államfői tanácsában a szervezet jövőjével és az eurázsiai csoport megerősítésével kapcsolatos elképzeléseiről.

Az SCO, amelyet 2001-ben alapítottak a nagyobb biztonság és a politikai együttműködés előmozdítása érdekében, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Pakisztánt, Tádzsikisztánt, Üzbegisztánt, Oroszországot, Kínát és Indiát foglalja magába.

Az eddig megfigyelői státusszal rendelkező Irán szeptember 15-én reggel aláírt egy kötelezettségvállalási nyilatkozatot, hogy az SCO állandó tagjává váljon.

Belarusz és Mongólia is megfigyelői státusszal rendelkezik, Örményország, Azerbajdzsán, Kambodzsa, Nepál, Srí Lanka és Törökország pedig partnereivel.

Készült a Reuters, az AFP, az AP és a dpa tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG