Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin megtekintette a távol-keleti hadgyakorlatot


Vlagyimir Putyin és Szergej Sojgu (b) a hadgyakorlaton 2022. szeptember 6-án
Vlagyimir Putyin és Szergej Sojgu (b) a hadgyakorlaton 2022. szeptember 6-án

Vlagyimir Putyin orosz elnök többek között védelmi minisztere, Szergej Sojgu társaságában elutazott az Oroszország távol-keleti részén rendezett, előző csütörtökön megkezdett hadgyakorlatra.

A Vosztok (Kelet) névre keresztelt hadgyakorlaton kínai és indiai katonák is részt vesznek, bár azt nem tudni, hogy az ő közreműködésükkel végrehajtott műveleteket tekintette-e meg az orosz elnök.

A Zvezda katonai szakportál által közzétett felvételeken Putyin látható, amint mosolyogva beszélget Sojguval.

A normálisan négyévente megrendezett gyakorlat megtartásával Moszkva feltehetőleg azt az üzenetet szeretné küldeni, hogy a hadsereg az ukrajnai háborús veszteségek ellenére is könnyedén képes erre.

A Kreml korábban arról számolt be, hogy a szeptember 1-jén kezdődő Vosztokon ötvenezer katona vesz majd részt, szemben a 2018-as háromszázezerrel, de nyugati elemzők szerint mindkét szám erősen túlzó.

Az orosz védelmi minisztérium friss videóján az látható, amint a csendes-óceáni flotta hajóiról Kalibr típusú manőverező robotrepülőgépeket lőnek ki, amelyek sikeresen eltalálják az onnan több mint háromszáz kilométerre lévő célpontokat.

Hétfőn orosz és kínai hajók gyakorolták a védekezést egy ellenséges légitámadással szemben, előtte pedig a hajók, repülőgépek és tengeralattjárók elleni védekezést szimulálták a Japán-tengeren.

Vlagyimir Putyin és kínai kollégája, Hszi Csin-ping februárban hangsúlyozta, hogy az országaik közötti partnerség „nem ismer korlátokat”.

India annak ellenére is kontingenst küldött Oroszországba, hogy az Egyesült Államok aggályait fejezte ki az üggyel kapcsolatban jelen körülmények között. Oroszország India legnagyobb fegyverszállítója.

A tájékoztatás szerint az erődemonstrációra Algériából, Laoszból, Mongóliából, Nicaraguából, Szíriából és hat egykori szovjet tagköztársaságból is érkeztek katonák és megfigyelők.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG