Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz oligarchák miatt blokkolná a magyar kormány egyes EU-s szankciók meghosszabbítását


Aliser Uszmanov orosz üzletember, az USM Holdings alapítója részt vesz az Orosz Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetségének (RSPP) kongresszusán Moszkvában 2016. március 24-én
Aliser Uszmanov orosz üzletember, az USM Holdings alapítója részt vesz az Orosz Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetségének (RSPP) kongresszusán Moszkvában 2016. március 24-én

A magyar kormány kilátásba helyezte, hogy nem járul hozzá az Európai Unió egyes, Oroszországgal szembeni szankcióinak meghosszabbításához, amennyiben nem törlik erről a feketelistáról három orosz oligarcha nevét – közölték diplomáciai források.

A névtelenséget kérő illetékesek arról számoltak be, hogy Aliser Uszmanovról, Pjotr Avenről és Viktor Rasnyikovról van szó, akik ellen vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat rendelt el a közösség.

A célzott büntetőintézkedések érvényességét félévente terjesztik ki, a következő határidő szeptember 15. Az EU-tagállamok képviselői szeptember 7-én vitatják meg a kérdést.

A feketelista jelenleg 1217 magánszemély és 108 szervezet nevét tartalmazza, a hosszabbításhoz teljes egyhangúságra van szükség.

Uszmanov és Aven február végén, az ukrajnai invázió megindítását követően került a jegyzékbe. Az EU közlönyében előbbit „Kreml-párti oligarchaként” jellemezték, aki „különösen közeli kapcsolatban van” Vlagyimir Putyinnal, utóbbiról pedig azt írták, hogy „egyike annak a nagyjából ötven vagyonos üzletembernek, aki rendszeresen találkozik az orosz elnökkel a Kremlben”.

Pjotr Aven, az Alfa Bank igazgatótanácsának elnöke részt vesz egy sajtótájékoztatón Moszkvában 2013. május 14-én
Pjotr Aven, az Alfa Bank igazgatótanácsának elnöke részt vesz egy sajtótájékoztatón Moszkvában 2013. május 14-én

Putyin „egyik kedvenc oligarchájaként” emlegetik

Uszmanovtól a korlátozások nyomán már lefoglaltak egy hatszázmillió dollár értékű jachtot, amely sajtóhírek szerint a legnagyobb a világon. Az üzletembert egyébként az orosz elnök egy kedvenc oligarchájaként tartják számon.

Rasnyikov ellen márciusban rendeltek el szankciókat, ő az Oroszország egyik legnagyobb adózójának számító Magnyitogorszk Vas- és Acélművek (MMK) tulajdonosa és igazgatótanácsi elnöke.

E három személy eltávolításán felül a magyar kormány egyfajta mentességet szeretne elérni, hogy a humanitárius szervezetek együttműködhessenek egyes, korlátozás alá vont orosz bankokkal.

A brüsszeli folyosókon egyesek úgy spekulálnak, hogy Magyarország ezzel pusztán nyomást akar gyakorolni a jogállamisági aggályok miatt befagyasztott EU-s források mielőbbi folyósítása érdekében.

A Szabad Európa megkeresésére a budapesti kormány eddig nem reagált.

Orbán Viktor miniszterelnök kormányának az utóbbi években rendkívül feszült a viszonya az Európai Unióval, Budapest és Brüsszel számos alkalommal összekülönbözött bizonyos korrupciós, migrációs, jogállamisági és egyéb ügyekben.

Az Európai Bizottság a korrupciós kockázatok miatt máig nem hagyta jóvá a koronavírus-járvány utáni helyreállítást célzó támogatási csomag előfeltételeként megszabott magyar terveket.

Orbán gyakran bírálja az EU politikáját az ukrajnai konfliktus kapcsán, azt állítván, hogy az elrendelt szankciók többet ártanak a közösségnek, mint Oroszországnak. Magyarország egyebek mellett nem engedélyezte a közvetlen fegyverszállítmányok áthaladását sem.

XS
SM
MD
LG