Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kiderült, kik szerkesztik a magyar nyelvű orosz propagandaoldalt, amely mögött a titkosszolgálat állhat


Egy imám-katona és egy volt diplomata indította el a magyar nyelvű propagandaoldalt, amelynek orosz titkosszolgálati háttere lehet. Ma már egy orosz propagandistaként ismert magyar férfi a szerkesztő, aki korábban a Jobbiknak is dolgozott.

Az orosz titkosszolgálati hátterű propagandaoldal, a NewsFront magyar nyelvű kiadásának szerkesztőiről írt részletes cikket a VSquare, amelyet magyarul az Átlátszó közölt.

Az oldal 2018 óta érhető el magyarul, bár a tizenegy nyelvű kiadás közül ez a legkevésbé sikeres.

Eredetileg a magyar NewsFront cikkei szinte kizárólag Ukrajnával foglalkoztak, de aztán hamar megjelentek a magyar vonatkozású témák is, bár az oldal cikkeit rossz magyarsággal írták, és más is utalt arra, hogy a lapot Oroszországból szerkesztik.

A magyar oldalt egy Tanaj Csolhanov nevű orosz férfi segített beindítani, aki nem sokkal az oldal elindulása előtt Magyarországon járt, és interjút adott Krausz Tamás történésznek, valamint Csikós Sándor exdiplomatának. Csolhanov képzett katona, imám, és gyakran nyilatkozik szakértőként a hivatalos orosz médiának.

Részt vett a Krím félsziget megszállásában, ahol Buda Péter nemzetbiztonsági szakértő szerint Csolhanov tevékenysége egyértelműen egy orosz befolyásolási és aktív intézkedési művelet része volt. Feladata a helyi, eredetileg inkább oroszellenes tatár közösség megosztása lehetett. Csolhanov később felbukkant Kelet-Ukrajna megszállt területein is, ahol részt vett a harcokban.

A magyar NewsFront elindítása azt célozhatta, hogy Kárpátalján is kiélezze az etnikai megosztottságot, és hogy az ottani magyarokat Ukrajna ellen fordítsa. Buda Péter volt magyar nemzetbiztonsági főtiszt szerint egyértelmű, hogy Csolhanov a Krímhez hasonló szintre akarta eszkalálni a kárpátaljai helyzetet egy közös krími és kárpátaljai narratíva erősítésével. Buda arra is emlékeztetett, hogy ebben az időben gyújtották fel a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség székházát Ungváron. A merényletről később kiderült, hogy az orosz titkosszolgálat akciója volt.

Egy másik szereplő a magyar NewsFront elindításában Csikós Sándor korábbi diplomata volt a VSquare szerint. A 72 éves Csikós Moszkvában végzett az elit Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Állami Intézetében (MGIMO), ezután majdnem negyven évig dolgozott a magyar külügyminisztériumban. Teljesített külszolgálatot Mongóliában, Kazahsztánban, Moldovában és Kijevben is.

Csikós korábban már részt vett egy orosz propagandát terjesztő Facebook-oldal működtetésében. Erről akkor azt mondta, hogy meggyőződésből fordítja le a kelet-ukrajnai szeparatisták álláspontját bemutató orosz cikkeket. Csikós később az oroszok által megszállt kelet-ukrajnai Donbászt is megjárta, ahová Csolhanov elkísérte.

2021 októberétől nem frissült a magyar NewsFront, ami Csikós betegsége miatt lehetett, de egy ideje ismét aktív az oldal. A VSquare szerint a szerkesztést Keveházy Miklós vette át. Keveházy gyakori megszólaló az orosz állami médiában, ahol magyar politikai tanácsadóként szerepel, ám Magyarországon lényegében teljesen ismeretlen, csak orosz médiaszereplései kapcsán került elő a neve. Hátteréről most annyi derült ki, hogy Moszkvában élt, ahol kisebb vállalkozásai voltak, 2013 és 2017 között pedig orosztolmácsként, valamint oroszmédia-figyelőként és elemzőként dolgozott a Jobbiknak. A Jobbiktól való távozása után lett gyakori megszólaló az orosz médiában, ahol az orosz propaganda üzeneteit terjeszti, és immár a NewsFront magyar kiadásának szerkesztője is.

Ugyanakkor az oldal nem sikeres, kevesen olvassák, és a közösségi médiában sem kapták fel cikkeiket.

XS
SM
MD
LG