Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán elnök a G20-as vezetőknek: Meg kell állítani Oroszország háborúját


Volodimir Zelenszkij videóüzenete 2022. november 14-én
Volodimir Zelenszkij videóüzenete 2022. november 14-én

Meg kell és meg is lehet most állítani Oroszország pusztító ukrajnai háborúját – szögezte le Volodimir Zelenszkij a világ legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő országait tömörítő G20-csoport indonéziai csúcstalálkozójára küldött videóüzenetében.

„Meggyőződésem, hogy most van itt az ideje annak, hogy megállítsuk a pusztító orosz háborút. Ez több ezer ember életét mentené meg” – mondta az ukrán elnök.

Beszédében közölte, hogy nem fognak időt hagyni a Herszon régió egyes részeiről előző héten kivonult orosz csapatok újraszervezésére, és addig folytatják a harcot, amíg vissza nem szerzik az ellenőrzést az ország egész területe felett.

Ennek kapcsán felszólította Moszkvát az inváziós erők teljes körű kivonására, és kiemelte, hogy Ukrajna nem hajlandó semmilyen kompromisszumra a szuverenitását, területi egységét vagy függetlenségét illetően.

A déli Herszon megye azonos nevű székhelyének felszabadítása az ukrán hadsereg egyik legnagyobb sikere az orosz invázió február 24-i megindítása óta.

Zelenszkij élesen elítélte orosz kollégája, a találkozóról távol maradó Vlagyimir Putyin „őrült nukleáris fenyegetéseit”, és köszönetet mondott az Oroszországon kívüli „G19-nek”, amiért világossá tették, hogy nincs mentség erre a fajta „nukleáris zsarolásra”.

Ezt követően az orosz tengeri blokád miatt megszakadt ukrajnai gabonaszállítások újraindításáról szóló, november 19-én lejáró megállapodás határozatlan idejű meghosszabbítását szorgalmazta, „attól függetlenül, hogy mikor ér véget a háború”.

„Az élelmiszerhez való jog minden embert megillet a világon” – fogalmazott, és hozzátette, hogy ezt az egyezményt a jelenleginél több ukrajnai kikötőre is ki lehetne terjeszteni.

Az elnök a kritikus infrastruktúrát, az energetikai létesítményeket célzó orosz csapásokkal kapcsolatban azzal vádolta meg a Kremlt, hogy „fegyverként akarja felhasználni a hideget”.

Ehhez kapcsolódóan: NATO-főtitkár: Nehéz hónapok várnak Ukrajnára

Eközben a kijevi vezérkar arról számolt be, hogy a hadsereg visszaverte az orosz előrenyomulást a keleti Donyeck és Luhanszk régióban. Mint közölték, a frontra érkező, újabb besorozott orosz katonákat elhagyott otthonokban szállásolják el.

A tájékoztatás szerint az inváziós erők a Dnyeper folyó bal partján lévő védelmi vonalaik megerősítésén dolgoznak Herszon megyében.

Szokásos esti videóüzenetében Zelenszkij hétfőn tudatta: Oroszország a teljes kritikus infrastruktúrát lerombolta azokon a herszoni területeken, amelyekről kivonult, így ott nincs áram, és nem működnek a távközlési hálózatok sem.

Az Ukrenergo állami energiaszolgáltató azt írta friss közleményében, hogy a megszállók elpusztították az energetikai létesítményeket Herszon régiónak a Dnyeper jobb partján lévő részein, illetve Mikolajiv megye jelentős területein is.

„A felszabadított Herszon régió legnagyobb részén nincs áram november 6. óta. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb helyreállítsuk a szolgáltatást” – hangsúlyozta Volodimir Kudritszkij, a vállalat igazgatója.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, hogy hétfőn tájékoztatta Mark Milley tábornokot, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetőjét, hogy Kijev nem hajlandó semmifajta tárgyalásra, megállapodásra vagy kompromisszumra a háború lezárását illetően.

„Megerősítettem, hogy addig fogunk harcolni, amíg van hozzá erőnk. Célunk Ukrajna teljes területének felszabadítása az orosz megszállás alól. A tárgyalásoknak egyetlen feltétele van: Oroszországnak el kell hagynia minden elfoglalt területet” – szögezte le Facebook-bejegyzésében.

Tűzszünet a futball-világbajnokság idejére?

William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója a törökországi Ankarában találkozott hétfőn Szergej Nariskinnel, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) vezetőjével, akit az atomfegyverek esetleges bevetésének következményeire figyelmeztetett.

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke pedig tűzszünetet sürgetett a felek között a vasárnap kezdődő és egy hónapon keresztül tartó labdarúgó-világbajnokság idejére.

A G20-csúcson mondott beszédében alternatívaként emlegette a humanitárius folyosók létrehozását, illetve úgy vélekedett, hogy olyan intézkedésekre van szükség, amelyek lehetővé teszik a párbeszéd felújítását.

„Önök a világ vezetői. Képesek a történelem folyásának befolyásolására” – húzta alá.

FRISSÍTÉS
Később Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a találkozón országa legmagasabb rangú képviselőjeként „valószerűtlennek” nevezte a tárgyalások újraélesztéséhez Kijev által támasztott feltételeket.
„Minden probléma oka az ukrán fél, amely kategorikusan visszautasítja a tárgyalásokat és nyilvánvalóan valószerűtlen feltételekkel áll elő” – jelentette ki.
Az orosz diplomácia vezetője emellett azzal vádolta meg a nyugati országokat, hogy „át akarják politizálni” a G20-csúcs zárónyilatkozatát.
A Reuters hírügynökség által megszerzett szövegtervezetben azt írták, hogy a csoport „legtöbb” tagja határozottan elítéli az ukrajnai háborút.
Zelenszkij kizárta a lehetőségét egy „harmadik minszki megállapodásnak”, rámutatva, hogy az előző kettő, 2014-ben és 2015-ben kötött tűzszüneti egyezmény is kudarcot vallott.​
„Nem fogjuk engedni, hogy Oroszország időt nyerjen, felépítse erőit és újabb terrorsorozatot indítson. Nem lesz harmadik minszki megállapodás, amelyet Oroszország azonnal megsértene” – mondta.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az ukrán elnök megjegyzései megerősítik azt, hogy Kijev nem érdekelt a béketárgyalásokban.

Készült az AP, a BBC, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG