Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz „répák” és „teafilterek” – az ukrán hadsereg életeket ment az ellenséges kódok megfejtésével


Ukrán katona a Szerebrjanszkij-erdőben, Kreminna közelében 2024. február 6-án
Ukrán katona a Szerebrjanszkij-erdőben, Kreminna közelében 2024. február 6-án

A kritikus felszerelés- és létszámhiánnyal küzdő ukrán haderő egyre fokozottabban dolgozik az orosz rádiókommunikáció dekódolásán az újabb veszteségek minimalizálása érdekében.

A rádió recsegésén keresztül is tisztán hallható az orosz katonai parancs: „Forralj öt kínai teafiltert a 38 narancson!”

Az ukrán fegyveres erők egyik tagja, a harctéren Mihasszként ismert férfi rögtön megfejti a halandzsát, amely azt jelenti, hogy készítsenek elő öt darab kínai gyártmányú tüzérségi lövedéket, és vegyenek célba egy állást az ország északkeleti részén fekvő Szerebrjanszkij-erdőben.

A katona egy elhagyatott ház pincéjében rejtőzködik, nagyjából tizenkét kilométerre a helyszíntől, de gyorsan továbbítja a dekódolt üzenetet a parancsnokának, így értékes perceket nyernek a védelmi erők, ami alatt fedezékbe tudnak vonulni.

Az oroszok is jól tudják, hogy lehallgatják őket, ezért rendszeresen megpróbálják félrevezetni az ukrán felet. Mihassznak és társainak a feladata, hogy felismerjék a dezinformációt.

A kritikus felszerelés- és létszámhiánnyal küzdő ukrán hadsereg egyre fokozottabban dolgozik az orosz rádiókommunikáció dekódolásán a további veszteségek minimalizálásának érdekében. Az erőforrások terén jelentkező hátrány miatt Ukrajnának rendkívüli figyelmet kell fordítania katonái és hadieszközei védelmére.

Ehhez kapcsolódóan: Kétséges támogatások és lassú előrehaladás: Ukrajna küzdelme a háború új szakaszában

Ez a munka része az elektronikai hadviselési képességek fejlesztésére, ezzel a közelgő támadások jobb előrejelzésének biztosítására vonatkozó szélesebb körű erőfeszítéseknek. A dróncsapások megelőzése céljából a jelek zavarását is fokozták az utóbbi időben.

Hónapok óta jórészt patthelyzet tapasztalható a mintegy ezer kilométer hosszú ukrajnai frontvonalon, de Kijev idén kemény támadásokra számít az inváziós csapatok részéről.

Előző héten Olekszandr Szirszkij tábornok vette át az ukrán fegyveres erők vezetését. Az új főparancsok is az elektronikai hadviselés fontosságát hangsúlyozta, a védelmi tárca pedig megnövelte az erre szánt büdzsét.

Már új főparancsnok vezeti az ukrán hadsereget
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:01 0:00

A Donyecki területen Konsztantinovkában a 93. dandár elektronikus hadviselési egysége a jelek zavarásával hárítja el az ellenség pilóta nélküli repülőgépekkel végrehajtott támadásait.

A szakaszparancsnok éberen figyeli az előtte lévő számítógép kijelzőjét, amelyen a frontvonal közelébe telepített apró antennák által detektált jelek láthatók. Amikor egy orosz Lancet kamikazedrón közelíti meg a területet, villódzni kezd a képernyő, Olekszandr pedig aktiválja a berendezéseket az eszköz radarjának megzavarására. Ez olyan, mintha valakinek erős fénnyel a szemébe világítanának.

„Muszáj ezt tennünk. Sok srác hal meg a drónok miatt” – jelentette ki.

Háborús alapeszköz lett a 3D-nyomtatású drón
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:42 0:00

Mihassz és rádiós kollégái éjt nappallá téve dolgoznak. Az általuk használt antennákat gondosan elrejtik az orosz állások közelében, ők pedig egy csendes pincében kialakított központban hallgatják az adást.

Ők a Cserkessz nyulai nevű, ötvenfős hírszerző egység tagjai. A névadást Szun-ce ókori kínai hadtudós inspirálta, aki azt tanácsolta a harcosoknak, hogy mutassák magukat gyengének, amikor erősek. „Senki nem veszi a nyulakat komolyan, nem igaz?” – mondta a parancsnok, Cserkessz.

Az elfogott rádiókommunikáció arra mutat, hogy a Kreml eltökélt a Szerebrjanszkij-erdő feletti kontroll megszerzése mellett, ami fontos ugródeszka lenne Liman elfoglalásához, ez pedig nagy veszteség lenne Ukrajna számára, nem is beszélve a hátrébb szorulással járó logisztikai problémákról.

Ehhez kapcsolódóan: A valaha volt legnagyobb drónháború Ukrajnában

Cserkessz és emberei tisztában vannak vele, hogy mi forog kockán, különösképp most, hogy közel sem biztos a nyugati támogatások jövője.

Miután mindennap órákon keresztül hallgatják az orosz rádiókommunikációt, egy speciális szoftvert is segítségül hívva fokozatosan elkezdik érteni a jelentését.

Az uborka aknavetőt, a répa gránátvetőt jelent, a különböző lokációkat számmal és színnel jelölik. Hónapokig tartott, mire sikerült mindezt dekódolni.

Az új eszközök, lőszerek és katonák érkezése általában azt jelzi, hogy küszöbön áll egy újabb támadás.

„Egy katonát nem érdekli, hogy milyen típusú radarja van az oroszoknak. Azt akarja tudni, hogy lesz-e ma este támadás, kik fognak jönni, lesznek-e harckocsik, és ha igen, akkor páncélosok-e” – mondta a parancsnok.

„Meg kell tudnunk, hogy mennyi időnk van felkészülni. Egy hét? Két hét? Egy hónap?” – tette hozzá.

Előző héten az orosz hadsereg támadásba lendült egy közeli dandár ellen, de az ukránok felkészülten tudták várni őket.

Jaroszlav Kalinin, a kijevi védelmi minisztériummal is szerződésben álló Infozahiszt vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az elektronikai megfigyelés fontosságát nem szabad alábecsülni.

A cégvezető úgy véli, hogy a hatékonyabb, kisebb, így könnyebben elrejthető és mozgatható eszközök komoly előnyt jelenthetnek majd Ukrajna számára.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG