Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz támadás: drágul a gáz és az olaj ára, zuhanórepülésben a forint


Az ukrán honvédelmi minisztérium által közölt fotó egy kiégett orosz tankról az ukrajnai Harkiv város közelében 2022. február 24-én
Az ukrán honvédelmi minisztérium által közölt fotó egy kiégett orosz tankról az ukrajnai Harkiv város közelében 2022. február 24-én

Súlyos gazdasági hatásai lesznek az orosz–ukrán konfliktusnak. Az energia- és nyersanyagárak tovább emelkednek, az infláció tovább gyorsul.

A nemzetközi pénzügyi elemzőházak csupán ötszázalékos esélyt láttak arra, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát. A ma reggeli piaci reakciókból szépen kirajzolódik, hogy pánik van a tőzsdéken.

Infláció, infláció, infláció

„A nyersanyagárak emelkedésnek indultak. Az olaj és a gáz világpiaci ára mellett a mezőgazdasági termények és a színesfémek ára is elindult felfelé” – mondta a Szabad Európának Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. A legfrissebb adatok szerint a Brent-olaj hordónkénti jegyzési árai száz dollár fölé emelkedtek, amire 2014 óta nem volt példa. A holland TTF gáztőzsde következő havi határidős árai negyven-ötven százalékkal nőttek.

De a gabona is drágul, a magyar termelők is drágábban fognak ezekhez a nyersanyagokhoz hozzájutni, ami a liszt és végső soron a kenyér árában is meg fog mutatkozni. Az elemző azt is elmondta, hogy Kína éppen a napokban adott zöld utat az orosz mezőgazdasági termékek importjának. Ezzel már a lehetséges, Oroszország elleni szankcióknak ágyazhattak meg. Az olaj árának emelkedése pedig szinte mindenre ki fog hatni, hiszen a szállítási költségek drasztikusan emelkedni fognak.

„Újabb inflációs sokkot fog okozni a magyar gazdaságban is” – mondta Virovácz Péter. Pedig az infláció már januárban is 7,9 százalékra gyorsult éves alapon, évtizedek óta nem látott magasságokban jár a fogyasztói árak emelkedése. Az elemző szerint az is látszik, hogy a tőke menekül a feltörekvő piacokról, mint például Magyarország, és keresi a biztonságos eszközöket. Ilyen az arany, az amerikai dollár, a japán jen és a svájci frank, vagyis a klasszikus eszközök.

Gyengül a forint

„Ennek következtében a régiós valuták gyengülésbe kezdtek” – tette hozzá. A forint például az egy nappal ezelőtti, 355-ös szintről 370 forintig gyengült az euróval szemben. Ez is a hazai infláció gyorsulását fogja okozni, mivel az importtermékek automatikusan drágulnak a forint gyengülésével.

A magyar vállalatok is megsínylik az orosz–ukrán konfliktust. Az OTP Bank Oroszországban és Ukrajnában is jelen van, a pénzintézet részvényei a reggeli támadás óta közel 15 százalékot zuhantak. Virovácz Péter szerint a bankszektoron túl a gyógyszeripari szereplőket és az élelmiszer-ágazatot is negatívan érinti a háború.

Irán újra a pályán

„Fel kell készülni a száz dollár körüli szintre a nyersolaj árában, ez hosszabb távon is fennmaradhat” – mondta a Szabad Európának Pletscher Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője. A szakember szerint az olaj ára attól is függ, hogy milyen szankciókat hoznak Oroszország ellen.

„Az egyik legfontosabb kérdés, hogy kiveszik-e Oroszországot az elszámolási rendszerből. Ha igen, az megnehezíti az orosz olaj exportját és elszámolhatóságát, és drágulást hoz az olaj világpiaci árában” – mondta az elemző. Pletscher szerint az olaj árát lejjebb viheti, ha Irán számára engedélyezik az exportot, ez, úgy tűnik, már csőben van. A szakember szerint mindezek együttes hatása fogja azt eredményezni, hogy száz dollár körüli áron stabilizálódhat a nyersolaj világpiaci ára.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG