Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz Telegram-csoportban is toboroztak résztvevőket az idei Békemenetre


2022 óta először volt Békemenet Budapesten, amelyen a Fidesz vezetői mellett rengeteg kormányszimpatizáns vonult fel a NO WAR feliratú magyar zászlós molinó mögött. A piros-fehér-zöld lobogók alatt azonban vélhetően orosz állampolgárok is lehettek, akiket egy Венгрия, Будапешт и не только, vagyis Magyarország, Budapest és még sok minden más nevű Telegram-csatornán hívtak az eseményre, térképet is mellékelve, rajta a gyülekezés időpontjával.

Az orosz nyelvű csatornának több mint tizenötezer feliratkozója van, és egy Danyil Privonov nevű, Budapesten élő orosz férfi vezeti. Privonov a tripandme.ru egyik munkatársa, amely egy, a régióval foglalkozó turisztikai blog. A Szabad Európa megkereste Privonovot, hogy megtudjuk, fizetett hirdetésről volt-e szó a békemenetes posztban. Azt válaszolta: a poszt nem reklám volt, hanem egy hír, de van lehetőség hirdetést is feladni a csatornán harminc–hetven euró közötti összegért.

Kiemelte, hogy ez a politikai hirdetésekre nem vonatkozik, ilyen jellegű tartalmakat nem közöl Telegram-csatornáján. Végiggörgetve a korábbi posztokat, nem találtunk Magyar Péter vagy más ellenzéki politikusok eseményeire meghívó posztokat, ahogy más közéleti hírekről szóló egyéb bejegyzéseket sem, Orbán Ukrajna-politikájáról, illetve az EU-val való csatározásairól azonban többet is. Kérdéseket küldtünk a csatorna tulajdonosának arról, hogy az eddigi visszajelzések alapján a Békemenet, illetve az ahhoz hasonló események illeszkednek-e a csatorna közönségének érdeklődési körébe, ám erre már nem kaptunk választ.

Megkeresésünkre a Békemenetet szervező CÖF azt válaszolta: „Nem hívtunk oroszokat. Az agressziót elvetjük!”

Békemenet Budapesten 2024. június 1-jén
Békemenet Budapesten 2024. június 1-jén

Közel négyezren nézték meg a fent említett Telegram-csatornán megjelenített Békemenet-posztot. A csoport érdekessége, hogy időnként közéleti felméréseket is tart az admin. A választásos hétvége előtt például azt a kérdést tette fel: Mely magyar pártokra szavaznának a csoporttagok? Ez alapján negyven százalékban Fidesz-szimpatizánsok iratkoztak fel a közösségi felületre (negyven százalékuk jelölte meg a kormánypártot, 29 százalékuk a Tiszát, 13 százalékuk pedig a Kétfarkú Kutya Pártot). A polgármesterjelöltekre is vonatkozott egy hasonló kérdés, ott viszont 59 százalékkal Karácsony Gergely bizonyult a legszimpatikusabb jelöltnek, az azóta visszalépő Szentkirályi Alexandra 12 százalékot kapott.

Korábban érkeztek már külföldről a Békemenetre: 2012 óta több mint 14 busszal, illetve vonattal jöttek lengyelek Magyarország és a magyar kormány szimpatizánsaiként. A Civil Összefogás Fórum (CÖF) által szervezett menetre a Kluby Gazety Polskiej nevű jobboldali szervezet bérelt különvonatot minden évben.

2022-ben azonban – miután Oroszország megtámadta Ukrajnát – ez a hagyomány megszakadt. A lengyel szervezők ekkor arra hivatkoztak, hogy „a vonat, amivel Magyarországra kellett volna mennünk, a Putyin bestiális viselkedése elől menekülő gyermekes anyák számára létfontosságúvá vált”. A Kluby Gazety Polskiej ebben az évben saját Békemenetet tartott a magyar eseménnyel egy napon, Ukrajna inváziója ellen tiltakozva.

Az idei Békemenetnek nem ez az egyetlen orosz kötődése: májusban a CÖF teherautókra szerelt plakátokkal járta az országot, hogy népszerűsítse a béke melletti kiállást hirdető eseményt. Az egyik ilyen plakátvariáción egy orosz T–72-es harckocsi volt látható.

  • 16x9 Image

    Garamvölgyi Flóra

    Garamvölgyi Flóra az Egyesült Államokból tudósítja a Szabad Európát. Több mint egy évtizede dolgozik külpolitikai újságíróként, korábban a Magyar Nemzet, a Zoom és a Népszava szerkesztőségének tagja volt. 2019 óta a The Guardian és a The Observer című brit lapban jelentek meg cikkei.

XS
SM
MD
LG