Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Letartóztatta az orosz titkosszolgálat a „szibériai Jézust”


Szergej Torop szektavezér 2009-ben hívei körében
Szergej Torop szektavezér 2009-ben hívei körében

Szergej Torop szektavezérnek, aki azt állítja, hogy ő Jézus, mintegy 10 ezer követője van. Razziát tartottak az orosz rendfenntartó erők a Nap Városánál, és letartóztatták a csoport vezetőjét és két társát.

Több tucat furgonnal, valamint buszokkal, mentőkkel, és helikopterekkel csaptak le az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynökei a Nap Városának nevezett közösségre Szibéria egy elszigetelt részén. Ez a központja az Utolsó Testamentum Egyháza nevű szektának.

A razzia során őrizetbe vették a Visszarion néven is ismert Szergej Toropot, a szekta vezérét, valamint két segédjét, Vadim Redkint ést Vlagyimir Vedernyikovot.

Gépfegyveresek érkeztek

Az Interfax hírügynökség jelentése szerint a razziát a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a Nyomozó Bizottság (SZK) ügynökei vezették. Egy névtelen forrás megerősítette a TASSZ orosz hírügynökségnek, hogy a három férfit őrizetbe vették a hatóságok, és hogy kora reggel razziáztak a rendfenntartó szervek a Krasznojarszki határterülettől délre fekvő térségben.

Nagyjából 200 tagja él az egyháznak a Nap Városa nevű településen, amely egyike annak a 40 településnek a régióban, amely az Utolsó Testamentum Egyházához köthető. A szekta vezetőjét a híradások szerint egy Petropavlovka melletti birtokon fogták el. A közösség egyik tagja, Alekszander Sztaroverov egy videót töltött fel Youtube-ra, amin az látható, hogy maszkos gépfegyveres emberek kutatják át a Nap Városát.

"Brutális testi sértés"

Az orosz állami média szerint a három férfit „brutális” testi sértés és a polgári jogokat megsértő non-profit szervezet létrehozása miatt vették őrizetbe. További részleteket nem árultak el a hatóságok. Sajtóértesülések szerint a razziát végző ügynökök fegyvereket, lőszert és betiltott „szélsőséges műveket” kerestek. A csoportosulás ellen múlt hónapban kezdődött nyomozás, miután állítólag az egyház tagjai megtámadták a REN-TV riporterét.

A Utolsó Testamentum Egyházát vezető Torop 59 éves, korábban közlekedési rendőrként dolgozott. Az egyházat 1991-ben alapította, és 1995-ben hivatalosan is bejegyezték, mint vallási szervezetet. A csoportosulásnak saját bevallásuk szerint mintegy 10 ezer tagja van, többségük a Krasznojarszktól délre fekvő területen él. Az egyház tagjainak tiltva van a húsfogyasztás, nem dohányozhatnak, nem ihatnak alkoholt, és tilos pénzt használniuk.

Krasnoyarsk Krai
Krasnoyarsk Krai

A szibériai „Jézus” Németországban is népszerű

Toropnak Oroszországon kívül is vannak követői, főleg Németországban. A gyülekezet tanainak – amik főleg az orosz ortodoxia és a buddhizmus keverékéből állnak némi kollektivizmussal és környezettudatossággal vegyítve – hét kötetét fordították le németre. Toropról, aki azt állítja, hogy ő maga Jézus, és a követőiről a Vice forgatott még 2012-ben dokumentumfilmet.

XS
SM
MD
LG