Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz zászlókat lobogtatva újabb Wagner-csapatok vonulnak be Belaruszba


A Wagner járművei a Cel falu mellett felállított táborban, Belaruszban 2023. július 16-án
A Wagner járművei a Cel falu mellett felállított táborban, Belaruszban 2023. július 16-án

Az orosz Wagner magánhadsereg újabb zsoldosai érkeztek meg hétfőn Belaruszba – közölte egy megfigyelőcsoport. Folytatódik a Wagner harcosainak áttelepítése a múlt havi rövid zendülés után a szovjet utódállamba.

A Belaruszki Hajun nevű helyi aktivistacsoport, amely a csapatok mozgását figyeli Belaruszon belül, közölte, hogy egy körülbelül húsz, orosz zászlóval és a Wagner jelvényével ellátott szállítójárműből álló konvoj lépett be az országba hétfőn, hogy egy olyan táborba hajtson, amelyet a minszki hatóságok ajánlottak fel a társaságnak.

Az aktivisták tájékoztatása szerint múlt hét óta már a harmadik Wagner-konvoj lépett be az országba.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök, aki tető alá hozta a Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér múlt havi lázadásának véget vető megállapodást, azt mondta, hogy országának hadserege profitálhat a zsoldosok harci tapasztalataiból.

Már folyik a kiképzés

Pénteken a belarusz állami televízió olyan videót mutatott be, amelyen a Wagner oktatói a belarusz védelmi erőket képezik ki az Aszipovicsi terület egyik lőterén, ott, ahol a Wagnernek felajánlott tábor található.

Egy belarusz üzenetküldő alkalmazás csatornája múlt héten azt állította, hogy Prigozsin a Cel melletti táborban töltött egy éjszakát, mintegy kilencven kilométerre délkeletre Minszktől, és közzé is tett egy fotót, amelyen a Wagner-vezér egy sátorban látható.

A június 23-án kezdődő és nem egészen 24 órán át tartó lázadásban Prigozsin zsoldosai gyorsan végigsöpörtek a dél-oroszországi Rosztov városán, és lövés nélkül elfoglalták az ottani katonai főhadiszállást, mielőtt továbbindultak és kevesebb mint kétszáz kilométerre megközelítették Moszkvát. Prigozsin az „igazság menetének” nevezte a Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök elmozdítását célzó akciót. Ők ketten azt követelték, hogy a Wagner írjon alá szerződést a védelmi minisztériummal.

Ehhez kapcsolódóan: Irány Moszkva, Minszk, a csillagos ég vagy Brüsszel?

A lázadás csekély ellenállásba ütközött, a zsoldosok legalább hat katonai helikoptert és egy parancsnoki repülőgépet lőttek le, az orosz légierő legkevesebb tíz tagja életét vesztette. Prigozsin elrendelte, hogy csapatai térjenek vissza táboraikba, miután megállapodást kötött a lázadás beszüntetéséről, amnesztiáért és a Belaruszba költözés engedélyezéséért cserébe magának, illetve az embereinek. Az alku feltételei és Prigozsin sorsa továbbra sem világosak.

A belarusz védelmi minisztérium nem közölte, hogy hány Wagner-katona van az országban. Lukasenka korábban azt mondta, Prigozsin és Moszkva dönt a Belaruszba költözésről. A Kreml elzárkózott attól, hogy információkkal szolgáljon.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy a Wagner fegyveresei választhatnak: leszerződnek a védelmi minisztériummal, Belaruszba költöznek, vagy visszavonulnak a szolgálattól. Putyin múlt héten azt mondta, hogy felajánlotta a Wagner-tiszteknek a lehetőséget, hogy továbbra is külön egységként szolgáljanak régi parancsnokuk alatt, amikor öt nappal a lázadás után találkozott velük.

Putyin szavai a jelek szerint azokat az erőfeszítéseit tükrözik, hogy továbbra is biztosítsa a Wagner-zsoldosok, a legtehetségesebb ukrajnai orosz erők lojalitását a csoport rövid júniusi lázadása után, amely a legkomolyabb veszélyt jelentette 23 éves uralmára.

Az orosz védelmi minisztérium múlt héten közölte, hogy a Wagner befejezi fegyverei átadását az orosz hadseregnek. Az orosz hatóságok ezzel a zsoldosok által jelentett fenyegetést igyekeznek elhárítani, miután a Wagner közölte: véget vet műveleteinek Ukrajnában, ahol korábban kiemelkedő szerepet játszott az orosz haderő egyik leghatékonyabb elemeként.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG