Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hány orosz halt meg Ukrajnában? Az adatok megmutatják azt, amit Moszkva rejteget


Orosz katona holtteste egy kilőtt tank mellett az ukránok által felszabadított Sztorozseve falunál, a Donyecki területen 2023. június 14-én
Orosz katona holtteste egy kilőtt tank mellett az ukránok által felszabadított Sztorozseve falunál, a Donyecki területen 2023. június 14-én

Csaknem ötvenezer orosz férfi halt meg az ukrajnai háborúban – állítja az orosz háborús halottakról készült első független statisztikai elemzés.

Két független orosz médium, a Mediazona és a Meduza a németországi Tübingeni Egyetem egyik adatkutatójával együttműködve az orosz kormány adatait használta fel, hogy fényt derítsen Moszkva egyik legjobban őrzött titkára – az ukrajnai háború emberéletekben mért, valós árára.

A Covid–19-világjárvány idején használt statisztikai koncepcióra támaszkodtak, az úgynevezett többlethalálozáséra. Az örökség-nyilvántartások és a hivatalos halálozási adatok alapján becsülték meg, hogy 2022 februárja és 2023 májusa között mennyivel több ötven év alatti férfi halt meg a szokásosnál.

Sem Moszkva, sem Kijev nem közöl naprakész adatokat katonai veszteségeiről, és azon fáradozik, hogy felnagyítsa a másik félét. Oroszország nyilvánosan valamivel több mint hatezer katona halálát ismerte el. Az orosz média visszatartja a katonai veszteségekről szóló jelentéseket – állítják aktivisták és független újságírók. A halottak dokumentálása az ellenszegülés eszközévé vált, akik megteszik, azoknak zaklatással és lehetséges büntetőeljárással kell szembenézniük.

Ehhez kapcsolódóan: A csehek pilótákat képeznek ki és harci helikoptereket szállítanak Ukrajnának.

A közösségi médiától a temetőkig

Az ilyen kihívások ellenére a Mediazona és a BBC orosz szolgálata önkéntesek hálózatával együttműködve és a közösségi médiában közzétett bejegyzéseket, valamint a temetőkről Oroszország-szerte készült fotókat felhasználva adatbázist hozott létre a megerősített háborús halálesetekről. Július 7-ig 27.423 halott orosz katonát azonosítottak.

„Ezek csupán azok a katonák, akiket név szerint ismerünk, és akiknek a halálát minden esetben több forrás is igazolta – mondja Dmitrij Trescsanin, a Mediazona szerkesztője, aki segített a nyomozás irányításában. – A Meduzával közösen készített becslés lehetővé teszi, hogy lássuk azokat a rejtett haláleseteket, amelyeket az orosz kormány oly megszállottan és sikertelenül próbál eltitkolni.”

A Mediazona és a Meduza újságírói a teljesebb körű ellenőrzéshez megszerezték az orosz hatóságokhoz benyújtott örökösödési ügyek feljegyzéseit. Az Országos Hagyatéki Nyilvántartásból származó adataik több mint 11 millió olyan emberről tartalmaznak információt, akik 2014 és 2023 májusa között haltak meg.

Elemzésük szerint 2022-ben a szokásosnál 25 ezerrel több örökösödési ügy indult 15 és 49 év közötti férfiak esetében. 2023. május 27-re a többletesetek száma 47.000-re emelkedett.

Magánhadseregek, toborzott foglyok nehezítik a becslést

Ez a hirtelen növekedés nagyjából összhangban van a Fehér Ház májusi becslésével, amely szerint december óta több mint húszezer oroszt öltek meg Ukrajnában, jóllehet alacsonyabb az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság hírszerzési becsléseinél.

Februárban az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma közölte, hogy körülbelül negyven-hatvanezer orosz vesztette életét a háborúban. Az Egyesült Államok Védelmi Hírszerző Ügynökségének kiszivárgott becslése szerint a háború első évében akció közben elesett oroszok száma 35–43 ezer volt.

„Lehet, hogy az adatok pontosak, de lehet, hogy nem – írja Trescsanin, a Mediazona szerkesztője egy e-mailben. – Még ha vannak is forrásaink az orosz védelmi minisztériumban, a tárca saját adatai is hiányosak lehetnek. Rendkívül nehéz összeszedni a hadsereg, a Roszgvargyija, az Ahmat zászlóalj, a különféle katonai magáncégek – amelyek közül a Wagner a legnagyobb ugyan, de nem az egyetlen – összes áldozatát. A bebörtönzöttek közül kikerülő áldozatok témája, akiket először a Wagner toborzott, most pedig a védelmi minisztérium, szintén nagyon átláthatatlan, sok manipulációs lehetőséggel. A statisztikák tényleg jobb eredményt adhatnak.”

Az említett becslésektől független munkát végző Dmitrij Kobak, a németországi Tübingeni Egyetem adatkutatója, aki az oroszországi Covid–19-járvány miatti többlethalálozásról publikált, 2022-re vonatkozóan életkor és nem szerinti bontásban szerzett halálozási adatokat a Roszstattól, Oroszország hivatalos statisztikai hivatalától.

Azt állapította meg, hogy 2022-ben a vártnál 24.000-rel több ötven év alatti férfi halt meg. Ez a szám egybevág azzal, amit az örökösödési adatok elemzése adott.

Ehhez kapcsolódóan: Az Ukrajnában harcoló orosz katonák feleségei szerint nem azt a fizetést kapják, amit ígértek nekik

A bizonytalanság aligha takar nagy különbséget

A Covid–19-világjárvány megnehezítette annak megállapítását, hogy hány férfi halt volna meg Oroszországban 2022 februárja óta, ha nem lett volna háború. Mindkét elemzés figyelembe vette a Covid halálozásra gyakorolt elhúzódó hatásait, mégpedig a férfiak halálozási arányának összevetésével a nők halálozási arányával.

Szergej Scherbov, az Ausztriában működő Alkalmazott Rendszerelemzések Nemzetközi Intézetének tudósa arra figyelmeztetett, hogy „a férfiak és a nők halálozási számában mutatkozó különbségek pusztán a véletlenszerűség számlájára is írhatók”.

„Nem azt mondom, hogy nem lehetnek magasabbak a férfiak halálozási számai, hanem azt, hogy statisztikailag ez a halálozási különbség lehet pusztán a véletlen műve” – mondta.

Az eltűnt, de hivatalosan halottá nem nyilvánított oroszokat, valamint az önkényesen kikiáltott donyecki és luhanszki köztársaság egységeiben harcoló ukrajnai állampolgárokat nem számították bele a becslésekbe.

Kobak elismerte, hogy továbbra is maradtak bizonytalanságok, különösen az idősebb férfiak halálával kapcsolatban, ráadásul nehéz megmondani, hány eltűnt orosz katona halt meg valójában. Szerinte vélhetően egyik tényezőnek sincs nagy hatása az eredményekre.

„Ez a bizonytalanság ezres nagyságrendű – mondta. – Az eredmények összességében hihetők.”

A Meduza egy olyan független orosz médium, amely nyolc éve működik száműzetésben, a központja Rigában, Lettországban van. 2021 áprilisában az orosz hatóságok külföldi ügynöknek minősítették, ami megnehezítette reklámbevételek termelését, 2023 januárjában pedig törvénytelen, „nemkívánatos szervezetként” a Kreml betiltotta.

Moszkva az ugyancsak független Mediazonát is külföldi ügynöknek nyilvánította, és blokkolta weboldalát Ukrajna megtámadása után.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG