Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszbarát milícia alakult az ukrajnai Herszon régió megszállt részén


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Miközben a területről az ukrán hadsereg ellenoffenzívája miatt folyik a polgári lakosság evakuálása, a hatóságok közölték, hogy a maradni kívánó férfiak csatlakozhatnak az új helyi egységhez.

A régió oroszok által beiktatott új vezetése hétfőn bejelentette Telegramon, hogy a biztonsági helyzet romlása ellenére is maradó férfiaknak „lehetőségük van” részt venni a milícia tevékenységében.

Ez látszólag különbözik a többi megszállt ukrajnai területen tapasztalt eljárástól, ahol a helyi lakosokat kötelezték arra, hogy csatlakozzanak a fegyveres erőkhöz. Ez egyes szakértők szerint egyébként a genfi egyezmény megsértését jelenti.

A hatóságok előző héten megkezdték a civilek önkéntes alapú elszállítását – az ukrán kormány szerint deportálását – a nemrég illegálisan elcsatolt Herszonból. Ez hallgatólagos elismerése lehet annak, hogy újabb vereség van készülőben a harctéren.

A régiót október 18. óta 25 ezer ember hagyta el az Interfax orosz hírügynökség friss jelentése szerint.

A korábban mintegy 250 ezres lakosságú Herszon város visszafoglalása elemzők szerint stratégiai fontosságú győzelem lenne a szeptember elején eredményes ellenoffenzívát indító ukrán hadsereg számára, mielőtt beáll a tél, és várhatóan befagynak a frontvonalak.

Eközben az orosz haderő újabb rakéta- és dróntámadásokat hajtott végre a közeli Mikolajivban, egyebek mellett egy lakóházat is csapás ért.

„Az első robbanás után megpróbáltam kijutni, de beragadt az ajtó. Egy vagy két perc múlva volt egy második hangos detonáció. Az ajtónk kirobbant a folyosóra” – mondta az ötvenéves Olekszandr Mezinov.

Az ukrán erők az utóbbi hetekben jelentős területekről kiszorították az oroszokat a Dnyeper nyugati partján, a jelek szerint a megszállók abban reménykedhetnek, hogy a széles folyó egyféle természetes határként feltartóztathatja majd a közeledő egységeket.

Készült az Interfax, a Reuters és a Unian tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG