Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszbarát tisztségviselők szerint az ukránok a Herszonból menekülőket támadták


Civileket evakuálnak buszokkal Herszon régióból 2022. október 20-án
Civileket evakuálnak buszokkal Herszon régióból 2022. október 20-án

Az illetékesek azzal vádolták meg az ukrán hadsereget, hogy amerikai HIMARS rakéta-sorozatvetővel lőtték a már a háború kezdeti szakaszában elfoglalt Herszonból evakuált civileket.

Vlagyimir Rogov, a szomszédos Zaporizzsja régió oroszbarát vezetésének első embere arról számolt be, hogy a támadás legalább négy polgári áldozatot követelt, tucatnyian pedig megsebesültek.

Hasonlóan nyilatkozott Kirill Sztremuszov, a részben ugyancsak megszállás alatt álló Herszon régió oroszbarát kormányzóhelyettese is, kiemelve, hogy az ukrán fegyveres erők civil átkelőhelyre nyitottak tüzet.

Jurij Szobolevszkij, az ukrán regionális tanács Herszonért felelős helyettes vezetője azt elismerte, hogy csapást mértek a területre, azonban hangsúlyozta, hogy erre jóval a kijárási tilalom kezdete után, este 11 óra körül került sor, így ott biztosan nem voltak civilek.

Az orosz hadsereg megkezdte szerdán a civilek kimenekítését Herszonból, ami hallgatólagos elismerése lehet annak, hogy újabb vereség van készülőben a harctéren. Az evakuáció alapvetően önkéntes, és mintegy 50-60 ezer ember jelentkezett eddig.

Az ukrán erők az utóbbi hetekben jelentős területekről kiszorították az oroszokat a Dnyeper nyugati partján, a jelek szerint a megszállók abban reménykedhetnek, hogy a széles folyó egyféle természetes határként feltartóztathatja majd a közeledő egységeket.

A több mint 250 ezres lakosságú város visszafoglalása elemzők szerint stratégiai fontosságú győzelem lenne a szeptemberben eredményes ellenoffenzívát indító ukrán fegyveres erők számára, mielőtt beáll a tél és várhatóan befagynak a frontvonalak.

Az orosz inváziós erők által kinevezett tisztségviselők tagadják, hogy lemondanának a területről. „Herszon a végsőkig harcolni fog, senki nem fogja feladni a várost” – szögezte le Sztremuszov.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG