Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajnában korlátozzák az áramfogyasztást az orosz légicsapások miatt


A városi közvilágítást is lejjebb kapcsolták Kijevben 2022. október 17-én
A városi közvilágítást is lejjebb kapcsolták Kijevben 2022. október 17-én

Ukrajna október 20-án először korlátozza az áramfogyasztást az orosz invázió kezdete óta. Az ország a tél beköszönte előtt megpróbál úrrá lenni azokon a károkon, amelyeket az orosz légicsapások okoztak a villamosenergia-infrastruktúrájában.

A legutóbbi orosz támadásban a dnyipropetrovszki terület Krivorizka kerületében légicsapás rongált meg egy energetikai létesítményt – jelentette a regionális közigazgatás vezetője, Valentyin Reznicsenko október 20-án.

Korábban rakétatalálat ért egy jelentős szénerőművet a nyugat-ukrajnai Burstin városában – közölte a területi kormányzó.

„Térségünkre ma rakétatűz zúdult. A burstini hőerőművet találat érte, tűz ütött ki” – mondta Szvitlana Oniscsuk, Ivano-Frankivszk régió kormányzója online videónyilatkozatában.

A burstini erőmű három nyugati régiót és ötmillió fogyasztót lát el árammal.

Kormánytisztviselők közölték, hogy 7 és 23 óra között korlátozzák az áramszolgáltatást, az Ukrenergo hálózatüzemeltető pedig arra kérte az ukránokat, hogy mindent töltsenek fel a korlátozások kezdete előtt, és arra figyelmeztettek, hogy időnkénti áramkimaradások lehetnek, ha az emberek nem csökkentik az áramfogyasztást.

„Nem zárjuk ki, hogy a hideg idő beálltával még gyakrabban kérjük a segítségüket” – közölte az Ukrenergo, utalva az egyelőre október 20-ra vonatkozó korlátozásra.

Töltsenek fel mindent

Az Ukrenergo felszólította az ukránokat, hogy töltsék fel vízkészleteiket, és gondoskodjanak arról, hogy legyen elég „meleg zokni, takaró és ölelés a családnak és a barátoknak”.

A társaság arra kérte az embereket, gondoskodjanak arról, hogy a mobiltelefonok, a vésztöltők, a zseblámpák és az akkumulátorok fel legyenek töltve.

„Új károk keletkeztek a létfontosságú infrastruktúrában. Három energetikai létesítményt semmisített meg ma az ellenség” – mondta Volodimir Zelenszkij elnök éjszakai videóbeszédében október 19-én.

„Feltételezzük, hogy az orosz terror az energetikai létesítményekre irányul mindaddig, amíg a partnerek segítségével nem tudjuk lelőni az ellenséges rakéták és drónok száz százalékát” – fogalmazott Zelenszkij.

Zelenszkij október 20-án beszédet mond az EU vezetői előtt, akik csúcstalálkozóra gyűlnek össze, hogy megvitassák Ukrajna további támogatásának lehetőségeit, beleértve az energetikai berendezéseket, az energiaellátás helyreállításának elősegítését és az újjáépítés hosszú távú finanszírozását.

Harcok Bahmutért: kitartanak az ukrán csapatok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:06 0:00

Lesznek további kimaradások

Olekszandr Harcsenko, az energiaügyi miniszter tanácsadója október 19-én azt mondta, hogy lesznek áramkimaradások, köztük előre tervezettek is.

„Sajnos a friss adatok szerint a teljes infrastruktúra mintegy negyven százaléka súlyosan megrongálódott. A károk kijavítása és a rendszerek újbóli összekapcsolása folyik, de ma és holnap kimaradások várhatók” – mondta Harcsenko az ukrán televízióban.

Zelenszkij október 19-én, az ukrajnai energiainfrastruktúra elleni orosz légitámadások után magas rangú tisztviselőkkel tárgyalt az áramszolgáltató létesítmények biztonságáról.

Ukrajna miniszterelnöke, Denisz Smihal, Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter és Denisz Monasztirszkij belügyminiszter is ott volt azok között a kormánytisztviselők között, akik az Állami Sürgősségi Szolgálat képviselőivel, valamint az energiavállalatok és a végrehajtó hatóságok vezetőivel találkoztak.

Az orosz csapatok október 10-e óta fokozták a támadásokat az ukrajnai energiainfrastruktúra-létesítmények ellen.

Október 19-én ismét légiriadó volt Ukrajna-szerte, és két nyugati terület kormányzója arról számolt be, hogy találatok értek energetikai létesítményeket a térségükben.

Készült a Reuters, az AFP és a BBC tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG